Lammfolk från hela landet på Gotland

Ett hundratal deltagare från landets fåravelsdistrikt besöker Gotland under helgen. "Fårnäringen mår betydligt bättre än andra branscher inom animalieproduktion."

21 maj 2016 18:11

Varje år arrangeras Svenska fåravelsförbundets årsstämma och lammriksdag. Gotlands distriktsförening har inte varit värd sedan 2008, men i år vallfärdar fårfolk från hela landet till Gotland för att tre dagars lammfrossa. På fredagen var det stämma för distriktsordföranden, på lördagen Lammriksdag med föreläsningar om bland annat ull, djurvälfärd, betesutnyttjande och gårdslakteri.

På söndagen arrangeras Skinnmässan på Suderbys herrgård samt gårdsbesök för de tillresta gästerna.

– Fårnäringen mår betydligt bättre än andra branscher inom animalieproduktion. Det är en gynnsam prisutveckling på både kött och skinn, även om näringen också måste lyfta sig själv med hjälp av bättre management, säger Anna Törnfelt, ordförande i Gotlands fåravelsförening.

Branschen bland annat som övergripande mål att öka antalet sålda lamm till slakt med 0,2 lamm per tacka. Man arbetar även för att höja klassificeringen så att man får ut mer kött per slaktat lamm.

Vad pratar folk om när de träffar andra inom näringen?

– Folk är mycket intresserade av management och hjälpmedel för att blir bättre på det de gör. Vi har pratat utfodring, välfärdsersättning och andra nyheter. Det har bland annat varit ett intressant föredrag om betesutnyttjande och vallsorter, hur man utnyttjar betet maximalt för slutuppfödning av slaktlamm, berättar Anna Törnfelt.

Söndagens skinnmässa, där bland annat publikens pris delas ut, är öppen för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa