Eva Buskas: "Nu kommer de inte undan"

10 december 2015 07:24

Först gjorde de ansvariga för Gneab ingenting, sedan ingenting, sedan ingenting. När de till sist gjorde något, agerade de så klantigt att det ekonomiskt redan skadeskjutna Gneab förblödde.

Kritiken från den oberoende konsultfirman KPMG är så svidande att den torde sakna motstycke i regionens historia. Att en styrelseordförande (som dessutom råkar vara regionråd), en styrelseledamot (som dessutom råkar vara ekobrottspolis) och en vd hanterar en mångmiljonaffär med skattemedel så vårdslöst att de riskerar både skadestånd och åtal är inget annat än en praktskandal.

Men att Gneabaffären var katastrofalt illa skött visste politikerna redan innan de beställde den oberoende granskningen. Det riktigt intressanta är hur de väljer att hantera den slutsats som KPMG nu kommit fram till. Konsultbolaget rekommenderar både skadeståndskrav och straffrättsliga åtgärder mot förre styrelseordföranden Åke Svensson (S) och förre styrelse­ledamoten Rolf Öström (M) och straffrättsliga åtgärder mot förra vd:n Sofia Wollman.

Kommer politikerna, som nu ska hålla i bilan mot sina företrädare, att palla trycket? Klart är att det blir mycket svårt för dem att låta bli. Region Gotland har redan låtit utföra en intern granskning. När den var klar nöjde man sig inte, utan beställde sedan den som nu ligger färdig där man för ­skattepengar (och till ett pris vi ännu inte sett notan för) anlitade extern expertis. Därmed har man så att säga målat in sig i ett hörn och kommer knappast att komma undan med att säga att det får räcka med att Åke Svensson redan betalat med sitt jobb och övriga två med sitt anseende.

Vill regionledningen på allvar städa upp efter Gneabaffären och undvika en debatt om politiker som skyddar varandra, har man inga andra val än att lämna över ärendet till polis och låta rättsväsendet bedöma hur allvarliga felen som begåtts är.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa