Flexhuset vill bygga ut – med 5000 kvadrat

Tusentals kvadratmeter står fortfarande tomma i Flexhuset – trots det vill ägarna nu bygga nytt med över 5 000 kvadrat. "Vi vill få hit mer handel", säger Jonathan Carlzon.

9 februari 2019 08:30

Ägarfamiljen Carlzons planer på en affärsgalleria av rang i Flexhuset puttrar oförtrutet vidare, och ett stort steg togs såklart i oktober 2017 då butikerna Harry Carlssons och EM Home hade premiär, efter mer än tio års arbete för att få igång handel i byggnaden.

Stora ytor står dock fortfarande tomma i den gamla telefonfabriken. Men trots det har familjen Carlzon ögonen långt fram i tiden, och har nu lämnat in en ansökan om förhandsbesked för att få bygga ett helt nytt handelskomplex vid skogspartiet mellan Flexhuset och den före detta båtfabriken i Visby.

Den plan man lämnat in till Region Gotland handlar om en önskan att uppföra en ny affärsbyggnad på drygt 5 000 kvadratmeter och cirka 250 nya parkeringsplatser. Enligt skisserna skulle där kunna finnas plats för flera mindre, eller en stor butik.

– Tanken är att det ska kunna bli en större fastighet med flera aktörer i samma byggnad. Vi vill få hit mer handel, men exakt vad det kan tänkas bli vet vi inte än, säger Jonathan Carlzon på Gotland Investment AB.

Han menar att det fortfarande finns viss handel som ännu inte etablerat sig på Gotland.

– Vi ser att det ännu finns potential för vissa marknader som inte är jätteetablerade på Gotland i dag. Några aktörer har också hört av sig om att få köpa mark, men tillåts inte handel i detaljplanen så är det ju inte värt så mycket.

För några veckor sedan kunde Helagotland.se avslöja att lågpriskedjan Dollarstore under flera år letat mark på Gotland, men enligt Jonathan Carlzon är det inte den kedjan som har siktet inställt på tomten bredvid Flexhuset.

– Nej, det är inte de det handlar om just nu. Vi har pratat med dem tidigare, men det är några år sedan. Vi har faktiskt inte ens gått ut och sökt aktörer för just den här tomten, eftersom vi inte vet vad man får göra där än.

LÄS ÄVEN:

För att få ett större kundflöde till Flexhuset är det lite av familjens Carlzons våta dröm att få dit en matbutik, som genererar spring i dörrarna. Ett tillstånd att bedriva livsmedelsbutik i huset är nu också nära. I november förra året gick förslaget om en ny detaljplan för det ut på samråd.

– Får vi in en livsmedelsbutik i Flexhuset så finns det sedan plats för ytterligare en butik på runt 1 400 kvadrat, men efter det är det fullt. Det är då det uppstår ett behov av mer lokalyta, eftersom vi vill skapa ett större handelsområde, förklarar Jonathan Carlzon.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson