Gediget material om kryssningsgästerna

Under 2018 och 2019 har Uppsala Universitet gjort en undersökning om kryssningresenärerna som kommer till Gotland. Resultatet presenterades under en workshop på tisdagen.

13 februari 2020 10:48

Hur rör sig en kryssningsresenär, vad tittar man på och vad gillar man med Gotland och Visby? Det är något som universitet samlat data över de två senaste somrarna genom att dels låta besökarna fylla i enkäter, men också genom att låta de som vill bära med sig en GPS-sändare som registrerat hur besökarna rört sig under sin vistelse. På så sätt kan man se vilka platser som varit mest besökta. Utöver GPS-loggningen fanns även en liten knapp på sändaren.

– Vi bad resenärna att trycka på den när de såg något de gillade eller gick igång på, säger Karin Ågren, ekonomihistoriker vid Uppsala universitet.

Att undersöka just kryssningsturister ger en speciell bild av hur man upplever Gotland. Då majoriteten av kryssningsgästerna vet väldigt lite om ön i förväg. 

– Vi gjorde ett konstigt och gediget arbete genom att sätta en prick var femtionde meter över Visby och sammanställt mängder med olika källor över vad exakt man kan se från varje punkt, säger John Östh, docent vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala Universitet.

När man sedan sammanfört de punkterna med de platser som besökarna tryckt på GPS-knappen, kan man analysera vad som uppskattas mest.

– Vi jämförde uppgifterna om vad platserna erbjudit och vad man klickat på och tog fram segment vilka klickelement som hör ihop med varandra. Vilka saker har fått dem att gå igång, säger John Östh.

Under 2018 delades besökarna in i tre segment av besökare beroende på vad de gillar.

– Det som verkligen har fått dem att klicka mycket är i ena gruppen kompositionen av vatten och parker. En annan grupp har tittat på muren, vatten och lite shopping. Sista gruppen gillar kombinationen av mat och dryck, shopping och pittoresk miljö. Det har fått dem att trycka på knappen mycket, säger John Östh.

Från enkäterna som gjordes så framgår att gästerna generellt sett är väldigt nöjda med sitt besök på Gotland. På en sjugradig skala har snittet landat på 6,3.

– Man gillar de historiska byggnaderna, kyrkor och vänliga människor. Det är rent och fridfullt och en fantastisk stad att gå omkring i, säger Karin Ågren.

Att arbeta med datan från undersökningen för att göra Gotland mer attraktivt för kryssningsturister och kanske få dem att ge fler slantar till de gotländska företagarna, är nu upp till region och näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog