Gotlandssnus berättar om framtiden

Gotlandssnus vågar inte satsa på att bygga en ny fabrik i Visby. Ändå ser grundaren och vd:n Henrik Jakobsson ljust på framtiden.

8 januari 2015 14:35

I oktober 2013 blev Gotlandssnus AB av Dagens Industri utsett till Årets Gasell i Gotlands län. Sedan dess har mycket hänt. Sverige har ännu inte beslutat hur man ska tolka EU:s direktiv kring snuset. Därmed kan bolaget inte ensamt styra över sin framtid. Nu har Gotlandssnus bestämt sig för att tacka nej till tomten på Adjutanten 1, som bolaget skulle köpa av Region Gotland.

Regionstyrelsens arbetsutskott ska ta upp ärendet i nästa vecka. Regionen menar att det kan finnas andra intressenter av tomten.

–  Av politiska skäl har vi tvingats besluta att inte genomföra den här satsningen. Det kommer att dröja till tidigast 2016, innan vi vet hur Sverige kommer att tolka EU:s direktiv, säger Henrik Jakobsson, vd Gotlandssnus.

En grupp är tillsatt för att arbeta med frågan. Enligt Henrik Jakobsson tar arbetet längre tid än vad branschen hoppats på. Gotlandssnus har satsat mycket på smaksatt snus. Om EU:s direktiv skulle gå igenom i Sverige, då får bolaget inte kommunicera vad som finns i snuset.

– Det kan bli så att vi i princip inte kan berätta om våra produkter för konsumenterna och kommer förlora mycket i omsättning. I stället försöker vi hitta nya ben att stå på, som vi vet inte skadar företaget, säger Henrik Jakobsson.

Hur är det att arbeta utan att veta vad som händer med snuset?

– Vi har vant att oss med det. Nu gäller det att bara titta framåt.

En av inkomstkällorna är det nikotin- och tobaksfria snuset Qvitt. Det finns i flera olika smaker och påverkas inte av den nya lagstiftningen om snus.

– Statistiskt får det ett bra betyg av användarna. I en undersökning på Smartson tyckte 82 procent att Qvitt var den mest snuslika produkten på marknaden. Tobaksfritt snus är nu en betydande del av vår omsättning, säger Henrik Jakobsson.

Har ni några nya satsningar på gång i år?

– Vi tittar hela tiden på alternativa produkter som är snuslika som kan vara intressanta för oss i framtiden. Vi ska hitta fler ben att stå på som vi vet inte kan skada oss.

Gotlandssnus blir kvar i den gamla sockerfabriken i Roma. Företaget har dock inte gett upp drömmen om att kunna bygga en ny fabrik på Gotland.

– Vi kommer att ta upp det igen i framtiden. Men den här marken var vi tvungna att släppa nu. Förhoppningsvis finns det annan mark i Visby tillgänglig i framtiden, säger Henrik Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid