Gotlänningarna satsar mer på renoveringar

Under de senaste åren verkar gotlänningarna ha blivit allt mer måna om sina hem. I alla fall när det kommer till att renovera.

2 oktober 2019 17:15

Borta bra men hemma bäst, och då vill man ju ha ett hem man trivs i. Så verkar de flesta gotlänningar känna. I alla fall om man utgår ifrån Renoveringsindex som visar hur mycket svenskarna renoverar. 

Enligt statistiken spenderade den genomsnittlige gotlänningen 2 320 kronor på renovering under det andra kvartalet i år. Jämfört med samma period 2018 är det en ökning med 5,9 procent.

– Gotlänningarnas renoveringsvilja är större än den har varit på flera år, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex, i ett pressmeddelande.

Renoveringsindexet är en sammanvägning av rotavdraget och SCB:s handelssiffror. Sett till just rotavdraget köpte gotlänningarna rotavdragsberättigade tjänster för minst 37 miljoner kronor mellan april och juni i år. Under samma period handlades det också byggmaterial, vvs-, färg- och elartiklar för 101 miljoner kronor i länet.

– När möjligheterna till rotavdrag förändrades 2016 påverkade det renoveringsviljan på Gotland väldigt negativt. Det är glädjande att Renoveringsindex nu närmar sig samma nivåer som rekordåret 2015 och att allt fler gotlänningar prioriterar att ta hand om sina hem, säger Mikael Holmstrand.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist