Känd föreläsare till ny seniormässa

Solveig Wallin från Hemse har alltid gillat att röra på sig och insett att det blir viktigare med åren. I slutet av mars är hon en av drivkrafterna till en ny seniormässa i Hemse med temat hälsa. En av föreläsarna är riksdags­ledamot Barbro Westerholm.

24 mars 2019 07:52

Seniormässan kommer att äga rum i Folkhögskolans lokaler i Hemse den 30 mars och blir en riktigt fullspäckad dag med utställare, seminarier och intressanta föreläsare.

– Jag är 68 år och tycker att förebyggande hälsa är jätteviktigt, att man rör på sig och tar hand om sig själv, berättar Solveig Wallin som är ord­förande i PRO Hemseorten.

Ett annat viktigt ämne på Sudret är boende och då framförallt frågan om trygghetsboende.

– PRO har efterfrågat trygghetsboende i Hemse under en lång tid. Mässans tema blev därför ”Hälsa och boende”.

En av föreläsarna är riksdagsledamot Barbro Westerholm (L) som vill förändra samhällets syn på åldrande. Istället för att kalla människor äldre har hon valt benämningen ”årsrik”, något hon kommer att prata om på Seniormässan.

– Jag kommer att prata om ”årsrika människor och hälsa”. Det är en framgång att vi lever så mycket längre idag än för hundra år sedan men vi måste se till att vi klarar oss själva så länge det är möjligt och att vi gör det med bibehållen livskvalitet.

– Att resa runt i landet och föreläsa och diskutera frågor som gäller årsrika människor med åhörarna är viktigt för mig som politiker. Jag vill ju undanröja de hinder som ligger i vägen för människor att leva sina liv som de önskar. Då måste jag veta vad de tycker och tänker. Det gäller årsrika människor överallt, också på Gotland.

Under intervjun berättar Barbro Westerholm att hon tycker att det är extra roligt att få komma och föreläsa på Gotland, eftersom hon har anknytning till ön:

– Det är speciellt med Gotland eftersom min ena faster Anna Nordström var med och startade Ruinspelen!

Bland utställarna på mässan, där det finns chans till flera prova på-aktiviteter, kan nämnas Gotlandshem, länsstyrelsen, Länsförsäkringar, Swedbank, olika träningscenter, PRO, ABF, Röda korset och Region Gotland med bland annat anhörigstödet. Jane Lindell Ljunggren som är ägare av äldreboendet Hattstugan i När föreläser om ett ”Levande liv, livet ut”, och regiondirektör Peter Lindvall kommer att prata om Sudret i framtiden.

– Mässan kommer helt enkelt att handla om livskvalitet. Det blir ett stort arrangemang och det är mycket jobb, men det är verkligen jättekul att planera inför det här, säger Solveig Wallin entusiastiskt.

– Jag tror att det här kommer att dra folk från hela Gotland. Alla är absolut välkomna och man behöver inte vara senior för att medverka. Det är fritt inträde, Folkan ordnar lunch och en klass på Högbyskolan fixar kaffeservering så att det blir lite åldersblandning. Dessutom kan man vinna fina priser som företagarföreningen bistått med.

Arrangemanget är ett samarbete mellan PRO Hemseorten, ABF Gotland, Leader Gute, Europeiska fonden för landsbygdsutveckling, Jordbruksverket, Länsförsäkringar Gotland, Swedbank, Knutpunkt Hemse och Gotlands folkhögskola.

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint