Mäklarna: Ingen avmattning på marknaden – än

Gotländska fastighetsmäklare märker inte av något minskat intresse för att köpa och sälja bostad – ännu. "Men det kan säkert bli en nedgång till hösten", säger mäklaren Håkan Ericsson.

5 april 2020 09:32

I spåren av coronapandemin är det många andra branscher som går på rejäl sparlåga med minskade inkomster och personal som måste permitteras.

Men bostadsmarknaden på Gotland tycks än så länge stå stark. Vid en rundringning till några av öns mäklare vittnar ingen om något omedelbart ras bland köpare och säljare av bostäder. Vissa mäklare har till och med upplevt motsatsen, med ett ovanligt starkt första kvartal.

– Tittar man på perioden januari till mars har vi nästan dubblat vår omsättning mot förra året. Vi hade 23 affärer i mars, det är en per arbetsdag, säger Håkan Ericsson vid Mäklarhuset i Visby.

Under våren har hans firma haft det väl förspänt med affärer planerade sedan lång tid. Men risken finns givetvis att läget kan ändras nu, menar Håkan Ericsson.

– Inflödet av objekt är lite lugnare för oss nu. De som tänkte sälja ett sommarhus mot våren eller sommaren, en del av dem avvaktar nu istället. Det kan säkert bli en nedgång både prismässigt och i antal objekt till sommaren eller hösten.

Hur beter sig fastboende på jakt efter ny bostad nu?

– Där har vi inte märkt någon större förändring än. Någon kanske drar öronen åt sig då man inte vet vad som händer med sitt jobb. Prismässigt är det stabilt, men det är något färre som anmäler sig till visningar just nu, säger Håkan Ericsson.

 

Marie Nilsson, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Visby, menar också att marknaden än så länge är stabil.

– Det går hela tiden upp och ner, men vi hade ett mars som var bättre nu än förra året. Vi upplever dock att många är på gång att sälja, men av rädsla eller för att de är i riskgrupp tycker att det känns olämpligt att dra igång med visningar just nu för att undvika folk i grupp.

Hon tror att rykten kan ha en skrämmande effekt.

– Ryktet säger ju att priserna kommer gå ner, men om det är sant eller ej kan ingen spekulera i just nu.

Marie Nilsson menar att bomarknaden är mindre känslig än andra branscher.

– Jag skulle säga att säljare är mer avvaktande än köpare för tillfället. Det finns väldigt många spekulanter och vi märker ingen avtrappning där. Trots corona får folk barn, folk dör, folk får nytt jobb eller inget jobb och behöver sälja av olika anledningar.

 

Hjalmar Bertwig, mäklare och vd för Bertwig fastighetsförmedling är också förvånad över att intresset för att köpa och sälja fortfarande är stort.

– Köpintresset finns absolut. Det är nästan konstigt att det rullar på så bra som det gör, man hade förväntat sig lite mer avvaktande.

Fritidshusmarknaden inleds under våren vilket ofta innebär en skjuts framåt för mäklarna.

– Där vet vi ju inte ännu hur det ser ut framåt. Rekommendationen att inte resa i onödan kan till exempel få färre fastlänningar att komma på visningar. Vi räknar med ett tapp i antal spekulanter på visningar framöver, säger Hjalmar Bertwig.

 

Under torsdagen beslutade Finansinspektionen att man tillfälligt slopar amorteringskravet för både nya och befintliga bolånekunder med start 14 april. Detta blir en åtgärd för att undvika en alltför kraftig dipp på bostadsmarknaden och går ut på att hushåll tillfälligt kan spara tusenlappar som annars skulle legat bundna i amortering. Det blir upp till bankerna att bevilja undantag från amorteringen. Ingen av mäklarna vi pratat med har i dagsläget hunnit känna av hur detta kan påverka marknaden.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson