Nu kan du ha kaffikalas – 8 meter upp i luften

Vad gör man om man tycker om sol och utsikt, men inte har tillgång till den kombinationen? Då kan man göra som Gregor och Ylva Aminoff, och uppfinner en höj- och sänkbar terass. "Man kanske är galen", säger Gregor med ett skratt.

26 november 2018 07:25

Gregor Aminoff och hans fru Ylva kom på idén med en höj- och sänkbar solterass för flera år sedan, då de insåg att de inte hade tillgång till den sol och utsikt som de önskade vid sommarstället i Tofta.

– Vi tittade runt på marknaden för att se om det fanns någon lösning, men hittade inget. Därför lät vi specialdesigna en saxlift med en terass ovanpå, och när vi såg resultatet tyckte vi att det var såpass bra att vi sökte patent och satsade på att få ut den på marknaden, säger Gregor Aminoff.

Under helgen visades uppfinningen upp för första gången vid Paviljongsplan i Visby, och det var många nyfikna som valde att ta en tur upp i luften med någon av de två höj- och sänkbara terasserna som fanns på plats.

– Vi har byggt fem stycken i nuläget, och ska ha testmarknad här på Gotland först. Slår produkten här, så kommer den att slå överallt. Den kommer att kosta drygt 200 000 kronor att köpa, och det är ju en försumbar kostnad jämfört med vad det kostar att flytta till en annan bostad med bättre utsikt.

Saxliften kan gå upp till åtta meter, och men det finns även en variant som kan komma tolv meter upp i luften. Enligt Gregor Aminoff har man fokuserat mycket på säkerheten när man tagit fram den nya solterassen.

– Man kanske är lite galen, men vi gör det här för att det är kul och inte i första hand för att tjäna några pengar. Vi har blivit helt betagna av idén, och tror att det är fler än vi som gillar sol och utsikt.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg