Nu trappas möbelkriget på Gotland upp

En möbelbutik har flyttat, en ny butik har öppnat och två butiker bygger ut. "Handel föder handel", menar Jonathan Carlzon som driver EM möbler i Flexhuset.

31 oktober 2017 07:45

Flera möbelbutiker har under det senaste året valt att satsa rejält på Gotland. Till exempel har Jysk flyttat till nya lokaler på Stenhuggaren och EM har öppnat i Flexhuset. Dessutom har Tofta Möbel dessutom byggt ut sina lokaler och Mio på Skarphäll är på väg att göra en omfattande utbyggnad.

– Vi kommer från en annan bransch och från den sidan har vi sett att handel föder handel. Vi har inte exakt samma varumärken och leverantörer, vilket gör att kunden har fler valmöjligheter, säger Jonathan Carlzon vars familj driver Harry Carlssons och nu öppnat Elon/Euronics och EM möbler i Flexhuset.

Han säger att de inför öppningen i Flexhuset gjort en omfattande analys kring öns utbud av handel.

– Inför öppningen har vi gjort en gedigen undersökning om vad gotlänningarna skulle önska att det fanns ett större utbud på. Det är många som vill göra om hemma, man lägger mycket pengar på heminredning och saker kring hemmet, säger Jonathan Carlzon.

Ove Jonasson, ägare och vd för Mio på Skarphäll, säger att de kommer bygga ut lokalerna och menar att det finns plats för flera större aktörer på Gotland.

– Vi ser ingen som helst avmattning på marknaden. Vi har gått från bra siffror till fantastiska siffror. Inom en snar framtid bygger vi ut med 1 700 kvadratmeter på baksidan. Det blir 1 000 kvadratmeter mer utställningsyta, totalt 5700, säger Ove Jonasson.

Göran Jakobsson driver Tofta Möbel tillsammans med Annelie Ogestad Jakobsson. I dagarna är det premiär för den nyutbyggda butiken.

– Redan innan det blev klart att EM skulle öppna hade vi tänkt göra den här utbyggnaden. Det är något vi tänkt göra länge, men besked om bygglov har tagit lite längre tid, säger Göran Jakobsson.

Han vill inte redan nu uttala sig om Gotland har plats med fyra så stora aktörer.

– Vi har fått en möbelbutik till och jag är lite kluven kring hur det kommer att bli. Jag hoppas att det kan öka det allmänna intresset och gör att man åker runt och jämför lite mer. Nu kommer de andra aktörerna att tappa ett tag när en ny aktör öppnar. Sedan hoppas jag att det stabiliserar sig lite efter ett tag, säger Göran Jakobsson.

Han hoppas att gotlänningarna väljer att handla lokalt när konkurrensen hårdnat.

– Jag hoppas att man väljer bort näthandel och Ikea och väljer lokala aktörer. Jag hoppas att fler handlar i butik på Gotland, säger Göran Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid