Oppositionen: "De kokar soppa på en spik"

En stark budget. Så beskriver den rödgröna majoriteten sin budget för år 2018. Oppositionen är dock inte lika optimistisk. "De når absolut inte målen."

17 oktober 2017 20:30

Under tisdagen presenterade den rödgröna majoriteten sin budget för år 2018.

– Den stora skillnaden är att vi vill satsa mer på medarbetarna för att bli en mer attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare, säger oppositionsrådet Eva Nypelius (C).

Oppositionen har avsatt 115 miljoner kronor till löneökningar i sin budget, jämfört med majoritetens förslag på 100 miljoner kronor.

Dessutom har oppositionen satt som mål att vid årets slut ha 100 miljoner kronor i överskott. Fullmäktige har sedan tidigare beslutat att målet ska vara att ha minst två procent i överskott, vilket motsvarar 90 miljoner kronor. I majoritetens budget beräknar de ett plus på 53 miljoner kronor.

– Så de når absolut inte målen, säger hon.

LÄS MER: BUDGETEN Här är satsningarna

Enligt Eva Nypelius skulle de lyckas med målen om Region Gotland blev bättre på att följa upp sina mål och effektivisera.

– Vi tar fullmäktiges beslut på allvar. Vi är mitt i en högkonjunktur och måste ta höjd och ha större marginaler, säger hon.

Det syns i budgeten att det är valår, menar Eva Nypelius.

– Det märks att det här är en valbudget. Det är stora ord men små pengar. De kokar soppa på en spik, säger hon.

Eva Nypelius reagerar även på att majoriteten avsatt 2,5 miljoner kronor på landsbygdsutveckling och 2 miljoner kronor på att göra Gotland mer attraktivt, genom att bland annat motverka nedskräpning.

– Det är positivt att de har lyssnat på våra frågor och att de nu vill satsa på landsbygden. Att man ska städa i socknarna är till exempel en Centermotion. Och att tillsätta 2,5 miljoner kronor i tillväxtarbete hade vi i vår budget redan i juni. Så det är bra att de lyssnar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström