Regionen hyrde ut för billigt till företag

I måndags kom det till politikernas kännedom att Region Gotland hyr ut billigt till företag. Redan på tisdagen tog man beslut om att så inte får ske.

– Jag vill inte peka ut syndabockar, säger m-politikern Roger Wärn.

5 november 2015 08:59

För en tid sedan arrangerade ett företag på Gotland en stor byggmässa. Regionen hyrde då ut, främst bord, till mässan. Företagare i uthyrningsbranschen reagerade och menade att Region Gotland konkurrerade med näringslivet på ojusta villkor. Och det visade sig inte vara första gången.

– Som jag förstått det har det handlat om tält, bord och stolar vid andra tillfällen, säger Roger Wärn.

Tanken är att regionen ska hyra ut till ideella föreningar och priset ska vara lågt för att föreningarna ska kunna arrangera stora möten och tävlingar.

Men vid ett flertal tillfällen har regionen även hyrt ut till privatpersoner och företag. När moderaten Anna Hrdlicka fick reda på det här kontaktade hon i måndags sina partikollegor i kultur- och fritidsnämnden. Redan under tisdagens ordinarie sammanträde togs beslut i frågan.

– En enig nämnd beslutade att det ska skrivas nya direktiv. Kultur- och fritidsförvaltningen ska inte konkurrera med näringslivet, säger Roger Wärn som sitter i nämnden för Moderaterna.

Han vet inte i vilken utsträckning och hur länge uthyrningarna har pågått.

– Jag har inte forskat bakåt och vill inte peka ut några syndabockar. Det viktiga är att näringslivet nu kan vara trygga med att regionen inte konkurrerar med deras affärsverksamhet. Vi ska inte kannibalisera på näringslivet.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg