Så upptäcktes misstänkta köttfusket

Det var efter flera tips som miljöförvaltningen i Stockholm stad började intressera sig för Gothemsgården och dess systerbolag Gotland K & D.

26 januari 1916 08:31

– Andra handlare frågade varför vi inte utredde fusket med det svenska köttet i butikerna i Stockholm. Vi fick ett antal olika tips och antydningar, berättar Daniel Selin, avdelningschef för livsmedelskontroller på miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Det var tipsen som gjorde att livsmedelsinspektörer i höstas åkte ut till lokalerna i Stockholm där Gotland K & D verkar. De granskade bolaget för att ta reda på var köttet de köpt in tagit vägen. Under veckorna 40 till 46 förra året köpte K & D in 23 ton kött från utländska producenter. Var köttet tagit vägen kunde företaget inte redovisa, enligt Daniel Selin.

– Samtidigt förstod vi när vi var där ute att företaget Gothemsgården delar lokaler med Gotland K & D och att det företaget i sin tur sålt 23 ton kött som var märkt "svenskt".

– Vi är rätt säkra på att det utländska köttet har blivit "svenskt" där i lokalerna, säger Daniel Selin.

Albin Ring, jurist på miljöförvaltningen, säger att Gothemsgården inte ens hade någon registrerad verksamhet i lokalerna. Det i sig är ett brott mot livsmedelslagen.

LÄS MER: Gothemsgården utreds för köttfusk

Ärendet är polisanmält och lämnades för några veckor sedan över till åklagare men Daniel Selin är inte rädd för att använda starka ord trots att det misstänkta fusket inte är utrett rent rättsligt.

– Vi tror inte att det rör sig om misstag och försumlighet som ägarna har sagt till oss. Det har pågått länge, det handlar om stora volymer. Det är systematiskt och uppsåtligt. Det är bedrägeri och inget annat. De har haft lång tid på sig att förklara för oss men de har inte kunnat ge oss någon information och till och med försett oss med felaktig information vill jag mena.

Ni måste ha mycket på fötterna när du kan uttala dig så här?

– Vi har kartlagt bolagen i sex veckor men vi tror att det här har pågått under några år minst. Vi har kommit fram till att det är nästan deras företagsidé att göra så här.

Daniel Selin säger att miljöförvaltningen i Stockholm ofta stöter på matfusk och olika typer av fiffel.

– Men det här är det mest omfattande och systematiska fiffel som vi har varit med om.

LÄS Mats Petterssons krönika: "Sämsta reklamen för Gotland"

Stockholm stad fortsätter nu granskningen av de köttproducenter som säljer livsmedel i Stockholm. Man anar att det finns mer fusk att gräva fram.

– Vi har hittat andra spår under utredningens gång som vi ska följa. Jag tror inte att de här bolagen är ensamma.

Han fortsätter:

– Jag lider med svensk köttindustri i dag. Det som har hänt kastar långa skuggor över de ärliga producenterna, för att inte tala om varumärket Gotland.

Helagotland.se har sökt ägarna utan att lyckats nå dem.

LÄS OCKSÅ: "Man skäms för att vara gotlänning"

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg