Visbyfabriken ska öka produktionen

Ett internationellt företag storsatsar på HOC Yachts som byggs i Visby. Båtfabriken behöver öka tillverkningstakten och är på väg att öka antalet anställda kraftigt under 2018.

17 januari 2018 06:30

Under Visbyfabrikens glansdagar tillverkade 200 anställda vid Nimbus 400 båtar om året. Efter ett par konkurser var den epoken över. Fabriken finns dock kvar, men utrymmet har krympt till en fjärdedel.

LÄS MER: De är öns snabbast växande företag

I fabriken bedriver Swedish Composites AB tillverkning av båtar. Hösten 2014 påbörjades utvecklingen av HOC Yachts modell 33P. GA var med en kall decemberdag 2015 när den första HOC 33P sjösattes i Visby. En båtmodell med ett patenterat skrov som ska ge tystare och mjukare gång och samtidigt minska bränsleförbrukningen.

LÄS MER: Bilder: Så blir nya superbåten

Båten med sitt avancerade skrov presenterades vid båtmässan i Stockholm i början av 2017 och senare under året även på kontinenten. I september visades båten upp i Cannes och månaden efter i Monaco.

– Vi har hela världen som marknad och lanseringen har gått fantastiskt bra, säger Vilhelm Djurberg som är vd för HOC Yachts, och berättar att fabriken för närvarande är på väg att färdigställa fyra båtar.

LÄS MER: Framtiden hänger på världsnyhet

Förutom skrovet innehåller HOC 33P teknisk utrustning som tilldragit sig stort intresse. Navigeringssystemet, som tillverkas av svenska Yacht Defined, har utvecklats i samarbete med HOC Yachts.

Nyligen köptes Yacht Defined av Navico, som är världens största tillverkare av marin elektronik med 1 500 anställda och försäljning i över 100 länder. I samband med det har Navico även köpt in sig som delägare i HOC Yachts för att använda båten till att visa upp sin tekniska utrustning på.

I Visby förbereder Swedish Composites serieproduktion av HOC 33P. Lokalerna är på väg att rustas upp, med bland annat ny ventilation och nytt värmesystem.

Hittills har 13 anställda byggt tolv båtar per år. Nu ska tillverkningstakten fördubblas.

– Vi ägnade mycket tid åt att utveckla båten, bland annat med att bygga formar och verktyg. Nu är vi redo att starta serieproduktion. Jag räknar med att vi är 20-25 anställda mot slutet av året, säger Niklas Lindh som är vd för Swedish Composites.

Även om fabriksytan minskat så finns det utrymme att expandera.

– Vi kan klara av att bygga 80-100 båtar per år. Än så länge tillverkar vi HOC 33P i två versioner, men det finns planer på att utöka med fler modeller.

De modeller av HOC 33P som tillverkas är Cruiser och Explorer. Priset ligger på omkring tre miljoner kronor, beroende på vilka tillval köparen gör.

Företagen

Swedish Composites AB. Visbybaserad båttillverkare. Startade 2011. Omsatte 9,3 miljoner kronor 2016 med 12 anställda.

HOC Yachts AB. Stockholmföretag registrerat 2014. Omsatte 2,9 miljoner kronor 2016 med en anställd.

Navico. Internationellt bolag som bland annat äger varumärkena Simrad, Lowrance och B&G instruments. Bolaget köptes 2016 upp av Goldman Sachs Merchant Banking Division. Navico har 1 500 anställda.

Yacht Defined Sweden AB. Stockholmsbaserat bolag som startade i januari 2017.

Petestep AB. Svenskt bolag som har patent på det skrov HOC Yachts använder.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino