BILDEXTRA Sötchocken vid Barndagen

Ett sorl av barnskratt hördes från Almedalen under lördagen när Röda Korset anordnade Barndagen för elfte året i rad. Under festivalen släpptes även en samlingsskiva för att samla in pengar till välgörenhet.

28 juli 2018 17:34

Ballonger, ansiktsmålning, fiskedamm och hoppborg stod uppdukat i Almedalen under lördagen. Det var Röda Korset Gotland som höll i Barndagen och bjöd in Gotlands alla barn till lek, musik och skratt. Ett av barnen var Herman Landqvist som satt och målade med vattenfärg vid ett av tälten.

– Det roligaste är att måla. Jag målar nu natten och igår såg jag blodmånen, säger han.

I år var elfte året i rad som festivalen hölls. Under dagen släppte Röda Korset låten "Vad världen behöver nu" som är skriven just för festivalen. Låten finns med på en skiva som samlar de tio bästa artisterna från Barndagarna genom åren. Pengarna från försäljningen går oavkortat till Världens barn och målet är att samla ihop 50 000 kronor. Skivan kommer nu att säljas på Röda korsets mötesplatser runt om på Gotland.

– Vi tror att musiken kan förena. Vi lyckades nog sälja för några tusenlappar här på plats, säger Conny Carlsson, festivalgeneral.

På scen stod sedan grammisvinnaren James Hollingworth som bland annat har skrivit den populära barnlåtet "Älgarna demonstrerar". Många barn sjöng glatt med, men också flera föräldrar som kunde låttexterna helt utantill. Efter honom var det dags för Kråkan och Busarna samt Tore and the No Smokers.

Hela festivalen avslutades med ett godisregn och Conny Carlsson uppger att över 3000 besökte festivalen.

– Det blev jättelyckat, fler än vad vi trodde. Det kändes jättebra och så många som var glada och positiva. Vi gör du detta för barnen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Philip Sandell