Blandade känslor kring nya hyresvärden på Gråbo

För ett år sedan tog fastighetsbolaget Kuststaden över Stäven och Bogen 1 på Gråbo från Gotlandshem. GA tog en tripp runt kvarteren för att höra vad hyresgästerna tycker om sina nya hyresvärdar.

13 maj 2019 06:20

De första vi stöter på är Per Olof Karlsson och Monica Karlsson som njuter av solen på Monicas uteplats. Båda bor i Bogen 1 och är generellt sett nöjda med Kuststaden.

– Det är mycket bättre med mycket renovering, säger Monica Karlsson.

– Det går fortare än tidigare. Jag hade problem med myror och fick bekämpningsmedel efter bara några dagar. De vill anstränga sig, till exempel med renovering av badrummen när någon flyttat ut, säger Per Olof Karlsson.

Vidare i Bogen 1 träffar vi Akram Alhasan som tar en paus från att hänga tvätt. Han känner inte någon direkt skillnad, men är kritisk till parkeringssituationen.

– Vad jag har förstått har de ännu inget avtal med något vaktbolag. Det har gjort att flera bilar bara står, vissa rena bilvrak. Jag hade till exempel en parkering hos Gotlandshem som de tog över, men inte kunde hjälpa mig med. När någon hade ställt sig på min plats ringde jag, men svaret blev att de inte kunde göra någonting. Jag fick lösa det själv och kontakta bilägaren, säger Akram Alhasan och fortsätter:

– Ett annat problem är antalet p-platser. Nu finns 600 platser, till ungefär 900 lägenheter. Jag förstår inte hur det ska gå ihop speciellt när många hushåll har mer än en bil.

Vi fortsätter i området och träffar Therese Karlsson Sari med sina tre barn som är på besök hos mormor Kerstin Karlsson.

– Jag märker en skillnad till det bättre. Mycket har målats om. Det finns dock fortfarande mycket att göra. Gråbo har fortfarande ett dåligt rykte och runt Stäven där vi bor, är det fortfarande dåligt belyst på sina ställen, säger Therese Karlsson Sari.

– Man märker att det är ett mindre företag då det kan vara knepigt att felanmäla någonting. De har bara telefontid mellan sju och nio varje dag men det är ju inte alltid man orkar eller vill vara vaken då. I övrigt är jag nöjd, säger Kerstin Karlsson.

Vid Kuststadens kontor träffar vi Micael Lerberg, vaktmästare för bolaget och som besvarar kritiken om felanmälning.

– Det går att anmäla på hemsidan men jag förstår kritiken, jag är inte heller jättebra på det digitala. Men det gör att vi ser det direkt. Det går också att gå direkt till kontoret, säger han.

Robert Pelic, platschef för Kuststaden Visby är nöjd efter första året.

– Det har varit kul och utmanande. Vi har jobbat mycket på att höja områdets standard, till exempel med nya badrum i tomma lägenheter och ommålning av Bogen 1.

När det gäller parkeringsfrågan håller han med om att situationen blivit svår, men kommer lösas efter 1 juli när p-avgifterna införs.

– Många utnyttjar platserna för att det ännu är gratis. Men vi har nu ett samarbete med ett vaktbolag, så vi kommer kunna lösa det så hyresgästerna får plats.

Händelsen med Akram Alhasans bil erkänner han att det blev fel.

– De platser vi hyr ut nu som är övertagna från Gotlandshem är garage med blipp för att komma in och sedan carports. Det har inte varit några större problem så det var tråkigt att höra att det har skett. Men vad jag förstått var det ett undantagsfall.

Företaget blickar nu framåt med fortsatt expansion.

– Vi har ansökt om att köpa loss mark av regionen för att bygga antingen bostäder eller någon annan verksamhet där vi står som hyresvärdar. Men härnäst kommer vi fortsätta arbetet med ommålning av Stäven, plantering och förbättrad belysning på vissa platser.

Då såldes lägenheterna till Kuststaden från Gotlandshem

I april 2017 fick Gotlandshem klartecken att sälja 944 lägenheter, däribland Stäven och Bogen 1 på Gråbo på 884 lägenheter. I oktober samma år köpte det småländska bolaget Kuststaden Fastigheter AB Stäven och Bogen 1 för 609 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
Filip Magnusson