Den sista helgen i februari arrangerade Gotlandsfårsföreningen, för trettionde året i rad, SM i bästa lammskinn. Som vanligt hölls tävlingen i Tranås, och det var flera gotländska uppfödare som deltog med sina exemplar. Bland annat Marianne och Lars Nobell. De kammade hem priset för bästa besättning bland de vita skinnen.

– Vi har aldrig vunnit i den kategorin tidigare så det känns jätteroligt, säger Marianne Nobell.

Hemma på gården i Gannarve har de en besättning bestående av 135 tackor av rasen Gotlandsfår. Tackor med vitt skinn tillhör egentligen inte vanligheterna inom rasen, men Marianne och Lars Nobell har under flera år arbetat med att avla fram vita Gotlandsfår. Vinnare av titeln "Bästa lammskinn" blev i år Ing-Marie Thorsson från Lidköping.

Artikelbild

| Totalt tävlade 200 skinn från 47 olika besättningar i årets SM.

Eva Twengström, som är ordförande i Gotlandsfårsföreningen, tycker att årets SM bjöd på både bra stämning och fina exemplar. Hon anser att den gotländska rasen är unik i världen.

– Det utmärkande för Gotlandsfår är kvaliteten på skinnen och de glansiga och silkiga lockarna. Världens alla övriga fårraser hålls framförallt för kött och ull. Gotlandsfår har alla tre. De ger ull, skinn och kött.

Just den kombinationen har lett till att Gotlandsfår har blivit populära även utanför Sveriges gränser menar Eva Twengström.

– Det finns ett ökat intresse utomlands och det är många som har fått upp ögonen för de fina skinnen, säger hon.