Erik "Tofta" Johansson

6 maj 2011 04:00
Vår hedersmedlem och en legend inom motorcykelkretsar, Erik "Tofta" Johansson har hastigt avlidit i sitt hem. Erik eller "Johan" som vi oftast kallade honom var född och uppvuxen vid Rangvalds i Tofta, men sedan 1960-talet bosatt i Vibble. Hans yrkeskarriär var brokig och omfattade bla sjöfart, fiske, rörmokeri och byggjobb.
Tidigt i livet kom motorcyklar att bli ett stort intresse för Johan och tillsammans med några likasinnade bildade de Gotlands MC-Klubb år 1967. Han var den drivande kraften till att vi kunde få tag i fattighuset i Västerhejde som klubblokal i början av 1970-talet.
Johans mc-intresse var genuint och brett men hans förkärlek för engelska maskiner gick inte att ta fel på. Norton, Triumph och kanske framförallt BSA är det märke vi mest förknippar med honom. Att med enkla medel åstadkomma väl fungerande och driftsäkra lösningar var något vi starkt minns av Johan. Det spelade inte så stor roll om det handlade om mc, träbåtar eller husbyggnationer, det blev alltid välgjort!
Johan hade många strängar på sin lyra, färder med vikingabåtar i Österled eller mc-färder åt väster gick lika bra! Att se Johan packa sin mc för långfärd, kanske till favoritön Isle of Man som han besökte ett tjugotal gånger, var en upplevelse. Minimalistiskt var bara förnamnet. En liten tältrulle och en smärre ryggsäck rymde allt väsentligt för månadslånga campingturer. Att som medresenär till Johan få en initierad guidning vid resmålet var mer regel än undantag. Hans vetgirighet inom natur och historia i kombination med ett knivskarpt minne kom här väl till pass.
Johan hade en stor förmåga att skapa kontakter med främmande människor vilket resulterade i en stor vänkrets långt utanför Gotlands och Sveriges gränser. Alla vi som hade förmånen att lära känna Johan vet att under en något råbarkad yta doldes ett stort och varmt hjärta. Med kunskap och intresse inledde han många intressanta diskussioner och kunde oftast presentera klarsynta slutsatser och lösningar.
Erik Johansson avled i början av april och blev 72 år gammal
Så jobbar vi med nyheter