Till minne av Berit Olsson

Berit Olsson - tidernas absolut bästa dagmamma, har lämnat oss.

9 september 2019 10:34

Berit som lärde oss allt om friluftsliv, om skogen och blommorna, sagor och böcker, om stickning och virkning, om musik, sång och instrument. Om livet. Vi lärde känna Berit och hennes familj, Thure, Tommy, Jerry, hunden Ruffen och sommarbarnen Ulf och Daniel 1975, då några av oss klev över tröskeln för första gången till hennes fina gula hus vid Bjers i Lärbro.
Från första stund beundrade vi henne och alltid kändes hemmet varmt och välkomnande. Alltid fanns där något att pyssla med och Berit tyckte om oss allihop.  Varm, glad och skojig men också tydlig och bestämd när så behövdes. Våra första år i livet blev ett fantastiskt äventyr. Vi lekte från morgon till kväll, inne i köket, i lekrummet och i vardagsrummet, vi klädde ut oss och spelade teater, lyssnade på Teskedsgummans Göta Petter och tittade på skivomslaget till Magnus och Brasses Varning för barn. Vi lekte i trädgården, hasselbusken som var enorm och räckte för kojbygge till oss allihop, lekstugan, gungställningen, den gamla epatraktorn under björken och lådbilen ni byggde. Äppelträdet och de gula bigarråerna som smakade fantastiskt gott.
Du tog med oss på skogsutflykter där vi åt mellanmål, nyponsoppa och korvsmörgåsar, allt hemlagat och hembakat med smak av dig, Berit. Du lärde oss om myror och spindlar som några av oss var så rädda för till en början. Du berättade sagan om Pomperipossa vid den stora stenen. Du visade oss naturens växlingar och lärde oss att låta gullvivorna växa där de stod, inte plocka hem och låta vissna. Njuta av naturen sådan som den var. På vintern åkte vi pulka och skidor i Bjers backar och på sommaren cyklade vi till skär och badade. Berit var aktiv i friluftsfrämjandet så givetvis var vi med i både Mulle och Skrinna.
Du var en karismatisk ledare med förmåga att engagera många. Din glädje och nyfikenhet smittade av sig och var förmodligen en drivkraft i att du i 50-årsåldern lärde dig konståkning och gjorde en lång fjällvandring till Abisko. Varje torsdag fick vi åka med din orangea VW till biblioteket där du arbetade som bibliotekarie. Här satt vi på de röda manchesterkuddarna på sagostunden och lyssnade på dina berättelser. Här gav du oss möjlighet att lära oss bokstäver, alfabetisk ordning och förstå tjusningen i att läsa egna böcker, långt innan vi började första klass.
Vi följde med till Forsagården och dagcentret som du försåg med böcker och en pratstund. Onsdagarna träffade vi andra dagmammor på Korsbygården, där fick vi leka med andra barn. Förstås var det väl ett utbyte för er dagmammor också. Minns en gång att du blev upprörd när en annan dagmamma uttryckte att de va ett enkelt jobb att vara dagbarnvårdare, att man kunde ligga på sofflocket hela dan. På ditt sofflock satt vi dagbarn och åt fisk o spenat, pölse, korv och bruna bönor. Du åt keso och apelsin, och att ligga på sofflocket var ingenting för dig. Det fanns så mycket roligare saker att göra tillsammans.
Till jul kom du hem till oss utklädd till tomten, att det här var den riktiga tomten tvivlade vi inte på. När juldagarna var över bjöd ni in till julgransskakning, du spelade dragspel och sjöng med oss av hjärtans fröjd och glädje. Tack Berit för allt du gjorde för våra liv. Du gjorde det med strålande glans och glöd!
Tack Berit, inom oss lever alla vackra minnen av dig, precis som du var!

Så jobbar vi med nyheter
Dina dagbarn (1975-1985) Ann, Moa, Anders, Marcus, Fredrik och Malin