Till minne av Sven Olof Sjöstedt

19 mars 2020 09:17
Sven Olof "S.O." Sjöstedt har lämnat oss i en ålder av 96 år. Han föddes i Falun, men när han var sju år flyttade familjen till Vänersborg. Under uppväxten grundlades hans stora intresse för friidrott, främst höjdhopp och häcklöpning. Han deltog i många nationella tävlingar under skoltiden med stor framgång. I samband med studentexamen 1943 tilldelades han Idrottsskölden vid läroverket i Vänersborg. Senare kom tennisen att dominera hans fritid.
Efter studentexamen utbildade han sig till folkskollärare vid Lunds Folkskoleseminarium och fick sin första tjänst i Borlänge 1947. När han cyklade in på Domnarvets skolgård första skoldagen träffade han Barbro från Sandviken, hon var också nyanställd lärare. Några år senare gifte de sig på midsommardagen och fick drygt 45 år tillsammans innan Barbro avled. Två barn föddes under Borlängetiden. 1955 flyttade familjen till Uppsala där Sven Olof var rektor för specialundervisningen i många år, fram till pensioneringen. Rektorsområdet var vidsträckt och omfattade hela Uppsala kommun, Sven Olof gjorde sig känd som "den cyklande rektorn".
Av en slump hittade de 1957 i Lärartidningen en annons om möjligheten att hyra lärarbostaden i När på Gotland under sommarlovet. Ingen av dem hade någon anknytning till Gotland, men med två små barn i släptåg vågade de språnget till ön. Det blev inledningen till en livslång förälskelse i Gotland och i När och närkar i synnerhet. Efter att ha hyrt lärarbostaden sex somrar i följd fick Sven Olof och Barbro erbjudande att köpa grannhuset vid Mickelgårds. Valet var självklart. "Mitt paradis på jorden" sa Sven Olof ofta. Där kunde han spela tennis och kåks, cykla, bada och handla i sin favoritaffär När-Bodi. Ännu vid 92 års ålder gav han sig gärna iväg på cykel till Hemse eller till Sjauster för att bada. S.O. fick tillbringa nära 60 somrar i sitt paradis, innan ett lårbensbrott satte stopp för hans älskade cykelturer. Sommaren 2019 flyttade han från Uppsala till Dalby utanför Lund och det var där han stilla somnade in en torsdag i mars.
Sven Olof sörjs av sonen Magnus Sjöstedt i Uppsala och dottern Elisabeth Siltberg i Dalby med familjer samt övrig släkt och vänner.
Så jobbar vi med nyheter
Elisabeth Siltberg