Minnesstund för Axner Bodin, Herrvik

5 november 2016 17:56
Torsdagen den 3 November samlades ett trettiotal personer i Skansen Herrvik för att minnas Axner Bodin på hans årsdag. Han föddes den dagen för 100 år sedan och var hela sitt liv bygden trogen. Som ung deltog han i faderns båtbyggeri på gården och lärde sig hantverket. Genom åren byggdes hans kunnande liksom hans verksamhet ut till en välrenommerad varvsverksamhet i Herrviks hamn. 250 båtar tog form genom hans insikter och handlag och mångahanda reparationer och praktiska problem tog han och hans medarbetare sig an. De var efterfrågade runtom och inte bara på Gotland.
En snöig, kall och blåsig decemberkväll år 2003 omkom Axner Bodin i en tragisk olyckshändelse då hans hus brann ner till grunden. Det var en stor förlust av en mångkunnig och redbar person som ännu i 80-årsåldern var verksam. Genom Allmänna Arvsfonden kunde varvsverkstaden övergå i ny regi med Axners medarbetare vilket måste varit i hans anda.
Klockringning inledde samlingen denna mörka blåsiga novemberkväll. Men det blev en ljus, varm och livlig träff till Axner Bodins minne. Susanne Svantesson och Per Ulvås med bistånd av Elsa Norrby bjöd till denna minnesstund med knytkalas där Susannes inkännande film om Axner och fiskhamnens liv "Kungen av Herrvik" visades. Filmen, Susannes berättelse om dess tillkomst och berättelser och anekdoter från borden gjorde "100-årsdagen" livfull och trivsam och huvudpersonen kändes ändå närvarande mellan oss inom oss.
Så jobbar vi med nyheter
Björn-Erik Lindblom