Mord och kultur kring Östergarnslandet

23 september 2018 16:56
I september åkte Gotlands Humanistiska Förbund på höstutflykt tillsammans med den gotländska deckarförfattaren Marianne Cedervall och Åke G Sjöberg. På temat Mord och kultur besökte vi mordplatser på Östergarnslandet.
Första stoppet var i Ala i Mariannes lilla kapell. Det är det kapellet som spelar en viktig roll i Mariannes första bok Svinhugg. Under promenaden till Ala kyrka gick vi förbi en av brottsplatserna i boken, nu en uttorkad brya men i boken tillräckligt djup att drunkna i. Under färden mot Gammelgarn åkte vi förbi ett antal mordplatser och Marianne läste ur sina böcker. Alla böckerna utspelar sig i landsbygdsmiljön på östra Gotland och våra 92 socknar har i böckerna utökats med två nya, Kaipe Kviar och Mullvalds. Böckerna är trivseldeckare där idyllen på landsbygden spricker när gäster på en tryffelsafari förgiftas eller när hämnd med hjälp av affirmationer kanske tar livet av tre personer. Huvudpersonerna i samtliga böcker är kvinnor och blir på olika sätt indragna i kluriga mord.
Innan lunchen i Sysne stannade vi vid Gammelgarn kyrka där Åke G Sjöberg berättade om den mäktiga kastalen som byggdes på elvahundratalet och troligtvis bredvid en träkyrka. På artonhundratalet var kastalen en ruin och bönderna i Gammelgarn ville använda stenarna till ett nytt skolhus. Men Per-Erik Säve slog larm och den är nu renoverad och försedd med tak. Gammelgarn kyrka är också berömd för sina stenskulpturer på sydportalen.
I Sysne fiskeläge hade Fiskbutiken dukat fram en generös och god buffé på rökt och gravad lax och både färska och rökta räkor med goda såser. Vi njöt i solskenet och hann också ta en titt i det lilla fiskemuseet.
Utflykten med mord och kultur avslutades på Stenkumla Backe som var Gotlands härads avrättningsplats. Det var där Tector halshöggs på den sista offentliga avrättningen i Sverige. Tectors ligger begraven på norrsidan av Stenkumla kyrka.

Så jobbar vi med nyheter
Ulla Gådefors Christensen