Sommar och fest på Värsände kulturgård i Klintehamn

5 augusti 2013 07:40
Solen sken och stämningen var hög när Klintes hembygdsförening bjöd in till sedvanlig sommarfest på Värsände kulturgård söndagen den 4 augusti. Ungefär 100 människor hade samlats till festen.
Efter ordförande Sylve Nilssons välkomsttal spelade Lars-Erik Gottlander och Thomas Ekman glada melodier på fiol och gitarr. Sedan blev det föredrag i två akter. Första akten handlade om varför gästgiveriernas verksamhet reglerades på 1700-talet. Fram till nästa akt blev det mer musik.
Till andra akten hade föredragshållaren klätt sig i en körkarls vinterrock av tjock vadmal och vintermössa på huvudet. Det var säkert välbehövligt varm klädsel för kalla vinterdagar på kuskbocken, men lite väl varm en solig augustidag, men publiken uppskattade illustrationen.
Vi fick reda på att det inte var något för vanligt folk att ta in på de av staten reglerade gästgiverierna. Det var för övrigt inte heller tillåtet för vem som helst. Om man jämför med en dagsverkares lön skulle en enkel middag kosta motsvarande ungefär 417 kr, en sup destillerat brännvin 167 kr och att hyra skjuts med häst och vagn till nästa gästgiveri för en person skulle kosta 500 kr.
Med kaffe (och hembakat bröd), massor av trevligt prat med nya och gamla bekanta, rundvandring i husen och glad musik fortsatte sedan festen.
Så jobbar vi med nyheter