Textil Gotland hos Returstudion och Röda Korset

25 december 2019 23:25
Textil Gotlands medlemmar fick möjlighet att göra ett studiebesök hos Röda Korsets inlämning på Visborg, och på Returstudion i samma hus. Mona Nylund tog emot och hälsade oss välkomna. Hon visade oss runt i huset, berättade om hur Röda Korset hanterar allt som lämnas in till dem och la förstås mest fokus på hanteringen av textilier. Mycket säljs i Röda Korsets second handbutiker runt om på ön och en del tas till vara och sys om till kuddar och annat i deras egen textilverkstad. Över 800 ton textilier om året av det som lämnas in på Gotland kan varken säljas eller sys om. Det går till företag i Tyskland som använder textilen till bland annat möbelstoppning och isolering.

Ann-Charlotte Malm tog vid och berättade om den nyinrättade Returstudion. Den är precis i sin linda och jobbar mycket med att söka finansiering för fortsatt verksamhet. Tanken är att det ska bli en plats för kreativitet och skapande, lagning och återbruk av textil och annat. Man tänker sig allt från samarbete med skolor till after work med workshops.

Det var mycket intressant och inspirerande, samtidigt som det blev väldigt tydligt att vi alla måste minska betydligt på vårt shoppande, både nytt och second hand! Vi behöver bli bättre på att använda och vårda det vi redan har.

Text och bild:
Carina Norderäng, ordförande Textil Gotland
Så jobbar vi med nyheter
Carina Norderäng