"Häftigt att se hur alla slöt upp och var hjältar"

Det var en varm julidag och fullt av folk när en man på väg från Kneippbyn föll raklång till marken med ansiktet ner i asfalten. Tack vare snabbt agerande från flera personer i närheten överlevde Jan Gudmunds ett hjärtstillestånd.

8 februari 2018 19:03

Cecilia Stålhammar bor i närheten och hade just köpt glass tillsammans med sina två små barn när hon såg mannen ligga livlös på marken. Kvinnan i hans sällskap fick panik, skrek och förmådde inte göra någonting.

– Det var hur mycket folk som helst. Jag hörde hur någon slog i backen och vänder mig om och ser en man ligga med ansiktet neråt. Jag tänkte att det ”där ser inte bra ut”, säger Cecilia Stålhammar.

Kvinnan som var med mannen ropade hans namn om och om igen, men fick ingen reaktion. Cecilia ringde 112 samtidigt som hon sprang fram till paret.

– Jag låste bromsen på barnvagnen och sa åt barnen att ”stanna här!”.

När mannen började bli blå och lät konstigt började Cecilia känna panik, men fick då instruktioner av operatören i telefonen att påbörja hjärt- och lungräddning.

– Jag minns att jag skrek åt en kvinna i närheten att ”Stå vid mina barn, det kommer bilar hela tiden! Håll koll på dem!”.

Cecilia Stålhammar påbörjade hjärtkompressioner och snart samlades fler för att hjälpa till.

– Det var så tungt och jag skrek att jag måste ha hjälp. Det var häftigt att se hur alla slöt upp och var hjältar allihop.

Victor Hägvall och Jonathan Selin, som arbetar på Kneippbyn, befann sig på kontoret när en kollega ringde och berättade att en man fått hjärtstillestånd.

Mitt i språnget ryckte Victor Hägvall åt sig hjärtstartaren och när han kom fram till mannen gav han honom en elstöt innan han därefter började göra inblåsningar. Samtidigt gjorde Jonathan hjärtkompressioner.

– Vi tränar varje år på det här. Hade vi inte gjort det så tror jag inte att det hade gått så bra som det gått, säger Victor Hägvall.

Jonathan Selin berättar att han knäckte minst ett revben på mannen under räddningsinsatsen.

– Man måste ta i väldigt mycket. Mannen var också väldigt stor och då fick jag ta i ännu mer. Jag reagerade på att "det där var nog ett revben", men jag måste fortsätta ändå.

Det var fler personer som hjälpte till, enligt Cecilia, Victor och Jonathan. Två sjuksköterskor som befann sig på plats, varav en engelsktalande, tog över räddningsinsatsen i väntan på ambulans. Vilka de är vet dock ingen av de tre.

– Och sen gick vi hem och glassarna hade smält! säger Cecilia Stålhammar.

Enligt räddningspersonalen gick insatsen, från kollapsen till att mannen kom till lasarettet, rekordsnabbt.

– Så här i efterhand är det skönt att veta att det gick så bra som det gjorde och att man vet hur man reagerar i en sådan här situation för man kan ju lika gärna bli helt lamslagen, säger Victor Hägvall.

Känner ni er som hjältar?

– Jag tycker att vi var många hjältar. Jag känner mig kanske inte som en hjälte, men som en medmänniska som gjorde det alla bör göra när något sådant händer, säger Cecilia Stålhammar.

– Jag känner helt klart att jag gjort något bra och är stolt över min insats. Men det var en gemensam insats av alla som var inblandade. Jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans och det är väldigt skönt att det gick bra, säger Jonathan Selin.

Jan Gudmunds, som bor i Värmland, var på semester och hälsade på släktingar på Gotland. Han minns inget av händelsen men är relativt återställd i dag.

– En ska ha tur att det händer på rätt ställe när det väl händer och att det finns folk som agerar. Det var bara tur att jag överlevde på det sättet.

Efter händelsen har han tänkt mycket på hur viktigt det är att så många som möjligt lär sig hjärt- och lungräddning.

– Men sen har man ju ingen aning om hur man reagerar när det väl händer. Om man agerar eller inte. Det gäller ju att bli handlingskraftig och det blev de här. Jag har ju ingen aning om hur jag skulle reagera...

Den 22 februari presenteras årets hjälte vid en gala som för tredje året i rad hålls på Clarion Hotel Visby. Vinnaren får förutom 10 000 kronor och priser från Destination Gotland, Gotlands Media och Clarion Hotel delas ut till alla hjältar.

 

FOTNOT. Du röstar på din kandidat via en länk på Helagotland.se, eller genom att skicka ett mejl till mats.pettersson@helagotland.se.

Röstningen öppnar torsdag 8 februari och pågår till fredag den 16 februari klockan 12.00.

Juryns motivering till finalplatsen

När det värsta inträffar är tiden ofta det avgörande för om historien ska få ett lyckligt slut.

Utan Cecilia, Victor och Jonathan hade Jan Gudmunds liv kanske tagit slut på Kneippbyn den där sommardagen.

Men genom sitt snabba, rådiga och modiga ingripande kunde de hålla hans hjärta igång tills ambulanspersonalen kom. Det är sådant hjältar gör.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Mona Staflin, Foto: Malin Stenström