För drygt två veckor sedan skrev Helagotland.se om Liam Larshans, 10, och hans insamling för att alla barn ska få minst en julklapp under granen.

LÄS MER: "Liam, 10, samlar in julklappar till barn"

Liam började redan förra året att fundera på hur han kunde hjälpa andra barn. Han valde då att samla ihop alla sina leksaker som han inte längre använde. Inför årets jul frågade han sin mamma Evelina, som sedan tidigare är engagerad ideellt i Birkagården, om han kunde få samla in julklappar till barnfamiljer som har det så dåligt ställt att de kanske måste avstå presenter helt och hållet.

Artikelbild

| Evelina Olsson, Liam Larshans och Frida Mehlqvist.

– Då kunde jag inte direkt säga nej, när jag själv har en insamling, säger Evelina.

Gensvaret har varit enormt, säger hon, långt större än de någonsin kunnat tro. När Liam och Evelina, med hjälp av kompisen Frida Mehlqvist, skulle ge bort alla presenter under lördagen, fick de hålla till i kvarterslokalen i stället för hemma i vardagsrummet som det var planerat från början.

– Vi har ungefär 200 julpåsar som ska hämtas här i dag men vi kommer att ge bort mer saker, bland annat så ska jag åka och lämna till en som bor i skyddat boende. Och de som hör av sig i efterhand försöker vi att hjälpa, det finns alltid någon leksak över.

Dessutom fortsätter gåvorna att komma, säger Evelina som berättar med varm röst om de människor hon mött den senaste tiden.

Artikelbild

– Det märks att media har en stor roll. Det rasslade till efter artikeln i tidningen. Och dagen efter, när vi var med i TV, var det till och med folk från Stockholm som hörde av sig och ville bidra till insamlingen.

Det var 22 november som Liam och Evelina, i direktsändning, fick berätta om sitt intitiativ i TV4:s Nyhetsmorgon.

Artikelbild

– Det var kul och nervöst på samma gång. Men det gick nog ganska bra, säger Liam.

– Jag har nog varit häpen över responsen, att man vill vara med på just våran grej! Samtidigt visar det här att folk vill hjälpa andra, jag tror bara att de inte vet hur eller till vem, säger Evelina.

Artikelbild

Evelina, Liam och Frida har jobbat in i det sista med att paketera – och inte minst handla – julklappar som ska gå ut till totalt drygt 200 hushåll. Även butikerna som de varit i kontakt med har bidragit på olika sätt under tidens gång.

– Många känner igen mig sedan tidigare i och med min insamling till Birkagården, men många vet vilka vi är tack vare den senaste uppmärksamheten i media och vi har fått mycket gåvor eller extrasaker av butikerna, säger Evelina.

Artikelbild

För Liam har det varit en utmaning att försöka klura ut i förhand vilka julklappar som barnen kan tänkas vilja ha.

– Nästa år vill jag nog veta lite mer om vilka barnen är och vad de gillar, säger Liam som redan tycks ha börjat planera inför nästa år.

Med det sagt, tror mamma Evelina att julklappsinsamlingen lär återkomma även inför julen 2019:

– Du får bestämma hur vi gör nästa år. Men jag tror nog att de flesta kommer att vara jättenöjda på julafton, vad det än är i paketen. Tänk på att det ofta är barn som knappt får några julklappar alls.