"Jag sket i mig själv, jag tänkte bara på de andra"

Branden kunde ha tagit 50 personers liv. Men tack vare Elias Häglunds modiga agerande lyckades alla festdeltagare ta sig ut i tid. Därför är han nu nominerad till Hela Gotlands Hjälte.

26 januari 2017 06:00

Det var natten till den 28 augusti som 23-årige Elias Häglund var med och arrangerade en födelsedagsfest åt några vänner i Folkets hus i Follingbo.

– Vi har haft många roliga stunder här, konstaterar han när han ett halvår senare återvänder till brandplatsen.

Elias Häglund står intill en hög med sten – det enda spåret som finns kvar av det hus som en gång stått där. Intill stenhögen står en lykta vars plastskärm har smält, och träden bredvid har förkolnat.

– Det blev en jäkligt het fest, skämtar Elias Häglund.

LÄS MER: "Brandsläckaren funkade inte"

Panik utbröt

Ungefär 50 personer hade tagit sig till Folkets hus den där kvällen i augusti förra året. Det skålades och dansades in på småtimmarna.

– Stämningen var bra, det var inga bråk eller så som det kan vara ibland, minns Elias Häglund.

Men så plötsligt skrek någon att det brann.

– Det var några som stod ute som såg att det kom rök från övervåningen, berättar Elias.

En del trodde att det var rökmaskinen som stod på dansgolvet som de såg. Men Elias förstod direkt vad som hade hänt.

– Jag hörde det på tonläget – paniken, säger han.

Tillsammans med vännerna Nic och Jeppe sprang Elias upp på övervåningen, där de möttes av en rökvägg.

– Jeppe försökte släcka med en brandsläckare som inte funkade. Men han fattade inte det, han hade hamnat i chocktillstånd, så vi fick dra ner honom, berättar vännen Nic Widing.

LÄS MER: Follingbobranden: Många vittnen förhörda

"Jag trodde att han skulle dö"

När de insåg att de aldrig skulle kunna släcka branden påbörjade de utrymningsarbetet.

– Folk skrek i chock, minns Elias.

Tack vare deras lugn och fokus tog det inte lång tid innan Elias och Nic hade sett till att alla festdeltagare lämnat byggnaden.

– Men man var ändå orolig att någon som var chockad eller för full låg någonstans, så Nic tog dansgolvet och jag började kolla toaletterna, säger Elias.

Med elden hängandes över huvudet letade Elias efter sina vänner. Med hjälp av en kniv lyckades han bryta upp den sista toalettdörren innan han kunde konstatera att huset var tomt.

– Vi hann precis komma ut till de andra på parkeringen innan vi hörde hur det small till.

När Elias vände sig om såg han hur taket brakade samman. Ändå, smått övermodig, valde han att springa tillbaka för att försöka rädda en väns bil som stod parkerad bakom huset. Då brast det för vännen Nic.

– Jag blev så chockad. Han är min bästa vän, jag trodde att han skulle dö, säger Nic Widing.

Men Elias klarade sig. När han hade parkerat bilen hörde de sirener närma sig och räddningstjänst, ambulans och polis kom till brandplatsen. Väl framme kunde de konstatera att Elias och Nic redan hade gjort det största räddningsarbetet. Huset gick dock inte att rädda och brandmännen koncentrerade sig på att se till så att branden inte spred sig.

– Vi har fått väldigt mycket beröm av räddningsledaren, det känns bra, säger Elias.

LÄS MER: "Det var bara takplåten kvar"

Blev kolmonoxidförgiftade

När polisen var klar på olycksplatsen kunde Elias och Nic äntligen bege sig hemåt. Men väl hemma märkte de att Nics läppar började bli svarta, så de åkte snabbt ned till lasarettet.

– Vi hade båda andats in för mycket rök och fått kolmonoxid i blodet. Så vi fick sitta där med syrgasmasker i ett halvt dygn.

Efter olyckan befann sig Nic i chocktillstånd – något som Elias trodde han hade klarat sig undan. Men plötsligt, två veckor efter olyckan, kom chocken. När Elias och några vänner pratade om olyckan kände han hur han inte kunde andas. Han hade då drabbats av en panikångestattack. Som tur var hade hans vän astmamedicin som han kunde låna.

– Det var läskigt, säger Elias, som i övrigt tagit händelsen med största möjliga lugn.

Och med samma lugn tar han nu emot sin nominering.

– Jag har inte riktigt fattat att jag är nominerad tror jag, men det känns bra. Jag har nog fortfarande inte förstått vad som hände den kvällen heller.

Förstår du att du riskerade ditt liv för dina vänner?

– Nej. Den kvällen sket jag i mig själv, jag tänkte bara på de andra.

LÄS MER: Baracken från Säve kan bli nya Folkets hus

LÄS MER: Han blev Hela Gotlands hjälte förra året

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Juryns motivering:

"Att hålla huvudet kallt i pressade situationer är inte alltid lätt. Men Elias Häglunds agerande när det började brinna under en fest i Follingo Folkets Hus är exemplariskt. För sitt rådiga ingripande har han hyllats av räddningstjänsten, och han är en värdig kandidat till Hela Gotlands Hjälte."

Priset delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby. Omröstningen öppnar den 27 januari, och stänger den 10 februari. Den 15 februari utses en vinnare, och priset delas ut vid en ceremoni på Clarion Hotel Wisby.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström Dennis Pettersson