"Jag trodde faktiskt inte att han levde"

Det var det röda bakljuset i det vattenfyllda diket som fick Richard Nordahl att titta till en extra gång. Det han såg fick honom att genast stanna bilen. Hans snabba agerande räddade livet på en man och nu kan han bli Hela Gotlands hjälte.

5 februari 2018 19:05

– Jag känner mig inte som en hjälte. Mer bara som en medmänniska. Det var en självklarhet att agera.

22-årige Richard Nordahl sitter i köket hemma på gården i Barlingbo och berättar. Bredvid sitter sambon Emma Hedström som också har en viktig del i den här berättelsen.

LÄS MER: De blev Hela Gotlands hjältar förra året

Det var tidigt på morgonen den åttonde december förra året.

– Väckarklockan stod på kvart över fem för jag skulle in till stan och träna med en kompis före jobbet.

Det hade blåst hela natten och det var fortfarande kallt och beckmörkt när Richard satte sig i bilen. Snett över vägen förbi gården går en mindre väg in till vänster och han bestämde sig för att ta den in till Visby.

– Det gör jag bara ibland. Och det var tur att jag gjorde det den här gången.

Precis när han svängde in på den lilla vägen såg han ett rött baklyse i diket. Det tog någon sekund för hjärnan att registrera vad han just sett men han stannade bilen och gick ut och närmade sig diket.

– Då såg jag att det ligger ju någon där med en moped över sig.

Det hade regnat mycket och vattnet i diket var drygt en halvmeter djupt.

– Jag trodde faktiskt inte att han levde. Han låg på mage med ansiktet åt sidan, precis över vattenlinjen. Han hade benen i kors på ett konstigt sätt.

Men när mannen hörde Richard skrika började han försiktigt röra på sig och jämrade sig lite.

Då blev det fart på Richard. Samtidigt som han försökte få mannen i en bättre ställning drog han upp telefonen ur fickan och ringde sin sambo Emma. Hon kom springande nästan på en gång.

– Vi fick upp honom en bit och jag satt och höll i honom och pratade men honom samtidigt som Richard ringde SOS Alarm och sedan hämtade filtar som vi försökte lägga runt honom, berättar Emma.

Kommer du ihåg vad du tänkte där och då?

– Man tänker inte i en sådan situation. Det är nu eller aldrig. Det är en människa som bara måste räddas, säger Richard.

Det tog nio minuter innan den första räddningsstyrkan var på plats, Dalhems brandvärn.

– Det kändes som en evighet. Men egentligen kom de ju väldigt fort. Och allt som allt åkte fem bilar på larmet, säger Richard som flera gånger lyfter fram och hyllar räddningspersonalen för det de gjorde.

Väl på sjukhuset konstaterade läkare att mannen hade en kroppstemperatur på runt 31 grader. Han hade legat i diket runt en timme. Mycket längre hade han inte överlevt i det kalla vattnet.

– Jag minns att han hela tiden sa "jag fryser, jag fryser", berättar Emma.

Mannen var helt nykter, det har läkare efteråt konstaterat.

– Han hade kanske inte så bra ljus på mopeden och felbedömde kurvan, tror Richard.

I dag har mannen inga fysiska men efter olyckan. Han vill vara anonym men är mån om att Richard får den uppmärksamhet han förtjänar.

I julas kom han hem till Richard och Emma med en blomma och ville prata om det som hänt och tacka.

– Han har fått en jul till med sin familj. Det är det viktiga. Det lever jag länge på, säger Richard.

När alla kandidater till årets pris har presenterats startar en omröstning på Helagotland.se Den 22 februari presenteras årets hjälte vid en gala som för tredje året i rad hålls på Clarion Hotel Visby.

Vinnaren får förutom 10 000 kronor och priser från Destination Gotland, Gotlands Media och Clarion Hotel delas ut till alla hjältar.

Juryns motivering till finalplatsen

Slumpen är ofta skillnaden mellan liv och död. Men ibland får ödet hjälp på traven av uppmärksamma och rådiga människor.

Richard Nordahl var rätt man på rätt plats i rätt tid. Och tack vare hans uppmärksamhet och rådighet den där decembermorgonen dog inte mopedföraren i ett dike i Barlingbo.

En hjälteinsats värd att hyllas.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg, Foto: Malin Stenström