"Känns i hjärtat när man får se familjerna"

Jonas Broman har sedan 2010 firat julafton på ett annorlunda sätt – som jultomte åt olika familjer på Gotland. Genom åren har han inte tagit något betalt. Det enda han önskat är att familjerna skänker pengar till någon hjälporganisation.

6 februari 2018 19:03

40-årige Jonas Broman miste sin pappa i cancer år 2000 och tio år senare avled hans mamma – även hon i cancer. Efter förlusten av sina föräldrar valde han att hedra dem genom att helt gratis vara tomte på julafton och genom åren har han spridit glädje till ett stort antal familjer runtom på ön.

– Julen var speciell hemma hos oss. Mamma var väldigt duktig på att laga mat och hon gjorde allting från grunden. Det var hemmagjorda köttbullar, lövbiff, potatis och sås, pannbiff och allting annat som hör julen till. Pappa uppskattade julen väldigt mycket också och jag minns det som en väldigt fin tid, säger Jonas Broman.

LÄS MER: Hjältekandidat 1, Richard Nordahl

Men efter föräldrarnas död förändrades julen för Jonas Broman och han säger själv att han inte vill vara till besvär för någon annan. Hans bröder har egna familjer och Jonas bor ensam i Visby.

– Jag kände att jag inte vill tränga mig på hos någon annan, de har ju sitt firande, säger han.

Brorsdottern Adina Broman är en av flera som nominerat Jonas till titeln Hela Gotlands hjälte.

– Du är inte alls till besvär, vi blir jätteglada när du kommer förbi, säger hon.

Egentligen var det Adinas lillebror som först kom på att de borde nominera sin farbror till priset.

– Han var lite känslig kring julafton i fjol eftersom cancer varit en sjukdom som tyvärr haft en stor plats hos vår familj. Jonas är verkligen värd att uppmärksammas för det han gör, säger hon.

I sju år har Jonas Broman spenderat sina jular med att vara tomte hos andra familjer. Han tar inga bensinpengar och det enda han önskar är att familjerna skänker pengar till någon hjälporganisation.

– Jag struntar i om det är hundring eller tusing som kommer in från familjerna. Men det är ofta Cancerfonden, Rädda barnen eller Hjärt- och lungfonden som man skänker pengar till. Det är intressant att se vilka organisationer familjerna väljer att skänka till, då lär man sig att känna dem lite bättre, säger Jonas Broman.

Under 2017 skänkte familjerna över 20 000 kronor till olika hjälporganisationer. Genom åren har Jonas Broman samlat in nästan 100 000 kronor till olika hjälporganisationer.

– Det känns väldigt bra att det kommit in så mycket pengar. Jag har inte gjort någon sammanställning, men familjerna skickar nästan alltid ett bevis på vad de satt in till. Men man ska komma ihåg att det är familjerna som skänker och inte jag, säger Jonas Broman ödmjukt.

Äter man som tomte upp sig något inför julen?

– Haha, det är samma året om. Man kanske äter lite mer, men på julafton hinner jag nästan inte äta. Det är mer på juldagskvällen som jag får äta, innan dess är jag så uppe i varv.

Som tomte är julen en hektisk tid, menar Jonas, och det är långa dagar som gäller.

– Tio i fem på morgonen satte jag igång kaffebryggaren i fjol och var hos första familjen vid kvart över sex. Sedan besökte jag tio familjer innan klockan tjugo i ett, och därefter åkte jag hem och tog paus. Tjugo över tre jag ut till bilen och körde till första stället efter Kalle Anka. Sen blev det sju ställen till och så avslutade jag ute hos några vänner i Etelhem, berättar Jonas Broman.

Vad ger det dig att vara tomte under varje julafton?

– Det känns i hjärtat när man får se familjerna. Barnen blir så himla glada och de vuxna blir som barn igen när tomten kommer. Det spelar ingen roll hur gammal man är, det är verkligen specielt, säger han.

När alla kandidater till årets pris har presenterats startar en omröstning på Helagotland.se

Den 22 februari presenteras årets hjälte vid en gala som för tredje året i rad hålls på Clarion Hotel Visby.

Vinnaren får förutom 10 000 kronor av Länsförsäkringar Gotland och priser från Destination Gotland, Gotlands Media och Clarion Hotel delas ut till alla hjältar.

Juryns motivering

Man kan vara en hjälte på många sätt. Ett av dem är att på ett osjälviskt och uppoffrande sätt sprida ljus och värme till andra människor.

Jonas Broman är en sådan hjälte. Han har samlat in nära 100 000 kronor till olika hjälporganisationer, samtidigt som han gett många barn och familjer minnen för livet.

Den som tvivlar på om jultomten verkligen finns får tänka om, för han bor i Bogen 1.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid, Foto: Malin Stenström