Konstnären om priset: "En vardagshjälte är en oslipad diamant"

Den 15 februari ska priset "Hela Gotlands Hjälte" delas ut på nytt. Precis som förra året är det glaskonstnären Jennie Olofsson som format priset.

28 januari 2017 08:45

Hela Gotlands Hjälte delas ut till en vardagshjälte på Gotland som gjort något osjälviskt och uppoffrande för någon annan under det senaste året. Priset delades ut för första gången förra året och vinnare blev då Jonas Laveryd för sin insats när han räddade en bebis som fallit i vattnet i Visby hamn.

Här kan du läsa mer om priset och rösta!

Fem värdiga kandidater har nu chansen att vinna 10 000 kronor – och ett unikt pris designat av glaskonstnären Jennie Olofsson.

– Priset ska föreställa en oslipad diamant. Som vardagshjälte är man inte någon utstuderad hjälte, utan det kommer inifrån. Man hjälper till utan att tänka, säger hon.

Till skillnad från förra årets pris har Jennie Olofsson inte tillsatt någon färg, utan glaset får tala för sig självt.

– Det ska inte vara för pyntat, för det är inte en vardagshjälte. Jag vill att det ska vara naturligt – inte forcerat, säger hon.

Den oslipade diamanten, som hon format genom att slå loss bitar med ett stämjärn, står på en sockel i järn.

– Den står på en stabil grund.

Hela Gotlands Hjälte

Priset delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby. Omröstningen öppnade den 27 januari, och stänger den 10 februari. Den 15 februari utses en vinnare, och priset delas ut vid en ceremoni på Clarion Hotel Wisby.

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström