Noelle får folk att öppna hjärtan och plånböcker

Dagen före julafton blev troligen kattungen Noelle påkörd av en bil i Slite. På tisdagen opereras hon för en bruten höft – tack vare gåvor från allmänheten.

27 december 2016 13:15

Det var en förbipasserande som upptäckte den lilla tilltufsade katthonan som haltade in i ett buskage utanför vårdcentralen i Slite den 23 december. Katten lämnades till veterinär samtidigt som Katthemmet kontaktades. Någon ägare har inte hittats.

Det visade sig att Noelle, som hon nu kallas, har en fraktur på vänster höftben.

På julafton fick Noelle komma till Katthemmets stödhem för att vila och vänta på operation. För att kunna har råd med kostnader för operation och eftervård har Katthemmet vädjat till allmänheten om ekonomiskt stöd.

– Gensvaret har varit helt otroligt! Vi tror att vi har fått in pengar så att vi kan täcka operationen, säger Terese Gunnersten, Katthemmets verksamhetschef.

Exakt hur mycket pengar som kommit in vet hon inte i nuläget.

– Vi har inte kunnat kolla bankgirot eftersom det varit helgdagar, men i går förmiddag hade vi fått in ungefär 25 000 kronor via sms-gåva och swish. Folk har varit otroligt generösa! säger Terese Gunnersten.

Själva operationen väntas kosta 18-20 000 kronor. Sedan tillkommer kostnader för Noells första veterinärbesök efter upphittandet samt kostnader för eftervård.

– Hon kommer att kosta lite, men hon är en levnadsglad och pratig tjej så vi känner att vi gjort rätt val. Det är inte en jättesvår operation och om det mot förmodan inte skulle funka så kan man amputera hela benet. Det är ganska vanligt att man gör så i andra länder, säger Terese Gunnersten.

Noelle hade tur i oturen, som råkade illa ut strax innan jul.

– Hon hade otroligt tur att det hände just innan julafton då folk är känner sig extra generösa. Hade det hänt en regnig novemberdag hade gensvaret kanske inte varit lika stort. På Katthemmet ser vi ibland det värsta av människor, men här ser vi det allra bästa hos människor!

På tisdagsförmiddagen ska Noelle opereras och höftbenet nitas ihop. Om operationen går bra kommer hon vara helt återställd inom några månader och även om det inte skulle gå bra så ser framtiden ljus ut för Noelle. Katter brukar klara sig bra även på tre ben.

– Vi har redan några som uttryckt intresse för att ge henne ett nytt hem, men det gäller även att hitta rätt hem. Det finns en ökad risk för artros, men jag tror inte att det ska vara några större problem att hitta ett hem, säger Terese Gunnersten.

Vill du veta mer om hur det går för Noelle? På www.gotlandskatthem.se/noelle.pab kan du följa hur det går för den pratglada patienten.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin