Stor Visbyprofil har avlidit - blev 70 år

Guldsmeden och juveleraren Odd Magnusson avled i början av september efter en längre tids sjukdom. "En stor förebild", säger sonen André Magnusson.

17 september 2019 12:29

Odd Magnusson avled den 3 september i år efter en längre tids hjärtsjukdom. Han var en stor profil i Visby och butiken Odds guld på Södertorg har funnits på platsen sedan 1984. 

Redan som 14-åring blev han lärling hos juvelaren Svensson på S:t Hansgatan i Visby. Därefter började han arbeta på Guldsmedjan vid Wallérs plats och som 19-åring tog han över företaget. Senare döptes det om till Odds guld och butiken flyttade 1984 till de nuvarande lokalerna på Adelsgatan. Odd var även med och startade Gotlandspartiet 1994. 

– Företaget betydde mycket för honom. Han brann verkligen för det här, jag ser honom som en stor entreprenör och förebild. Han var totalt orädd och helt opåverkad av jante. Ingenting var omöjligt och det tankesättet försöker jag ta efter i dag, säger sonen André Magnusson som sedan 2009 äger och driver butiken. 

Hur minns du din pappa? 

– Han har alltid varit en positiv och glad prick. Han var väldigt öppen och ville alltid framåt. Jag tänker på honom utanför arbetet, han var lite av ett orginal i en positiv bemärkelse. Det var kul att vara runt honom och pappa hittade på många grejer för oss barn, säger André Magnusson. 

Han berättar att Odd Magnusson till exempel hade ett miniatyr-OS för barnen på Själsö, grundade tennisturneringen Själsö Open och alltid spelade fotboll med barnen när tillfälle gavs. 

– Det var spjutkastning, längdhopp och precis som ett vanligt OS. Sedan var det medaljutdelning och bankett, det var väldigt roligt för oss barn. Han kunde komma hem direkt efter jobbet och springa ut för att spela fotboll med oss. Då hade han finskjortan, kostymbyxorna och loafers på sig, säger André Magnusson och skrattar åt minnet. 

Något som han även vill lyfta fram är intresset för trolleri. 

– Han gjorde mycket för barnen och körde trolleri på skolor, i bygdegårdar och på till exempel Odd Fellow. Det är många som än i dag kan komma fram till mig och prata om det. Hans trolleri har betytt mycket, säger André Magnusson. 

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum, säger att det är en person som betytt mycket för handeln. 

– Jag lärde känna Odd redan som tonåring och då genom golfen. Jag har många glada minnen av honom från den tiden.
På senare tid brukade jag springa på honom vid Södertorg, det var alltid lika roligt och lärorikt då han varit med så länge i kombination med hans underfundiga humor. Vi har förlorat en stor Visbyprofil, men hans namn och livsverk lever vidare genom sonen André, det känns mycket bra, säger Magnus Olsson. 

Odd Magnusson blev 70 år gammal. 

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid