Strandvandraren: Här är Sveriges bästa strand

Två av Sveriges bästa stränder ligger på Gotland. Det menar Tomas "Beachwalker" Strand, som promenerat på landets samtliga stränder. "Den är magisk".

18 maj 1916 10:26

Tomas Strand, mer känd som Beachwalker, bor i Stockholm med har hus på Fårö. Sedan ett par år tillbaka har han bestämt sig för att promenera på Europas samtliga stränder som är över två kilometer långa. Än så länge har han avverkat alla stränder i Sverige, Norge och Finland, och han kallar sitt promenerande för en "ganska konstig uppfinning".

– Jag tycker att dagdrömmar är viktiga och ett tecken på välmående. Jag var svårt sjuk under några år, och då tappade jag mina dagdrömmar. Jag märkte senare att dagdrömmarna kommer när jag är ute och går och när jag kör bil nercabbat, berättar han och fortsätter:

– Därför fick jag en idé när jag var ute och gick på en strand i Thailand för några år sedan; jag ska gå på alla sandstränder i Europa, och köra bil däremellan. Det är fullständigt idiotiskt eftersom det kostar massa tid och pengar, men jag packade bilen och körde iväg norrut 2013.

Tomas "Beachwalker" Strand uppskattar att han promenerat 40-50 mil per år på stränder sedan dess. För att göra uppdraget genomförbart har han dock begränsat sig till stränder som är minst två kilometer långa i norden, och fyra kilometer långa på kontinenten.

– Det var av ren självbevarelsedrift. Om jag ska ta alla stränder hade jag fått hålla på på tok för länge, säger strandvandraren med ett skratt.

Många undrar nog hur du hinner med det här? Får man fråga vad du arbetar med?

– Haha, det är en bra fråga. Det går ju inte alls ihop. Men jag driver en reklambyrå som gör att jag kan styra min egen tid till viss del. Dessutom har jag en väldigt förstående flickvän.

När Tomas Strand i TV4:s Nyhetsmorgon i måndags fick uppdraget att utse Sveriges bästa stränder fanns två gotländska med på topp fem. Norsta Auren delade förstaplatsen med Sandhammaren i Skåne, och Sudersand platsade in på en fjärdeplats.

– Norsta tycker jag är väldigt speciell. Den är bumerangformad, vilket är extremt ovanligt. Jag har aldrig sett en så lång strand med den formen, och då har jag varit runt mycket i hela världen. Stranden är så vacker, men ändå avskild. Ljuset är väldigt speciellt, och hela stranden känns magisk.

– När det gäller Sudersand är det en mer klassisk strand. Den är fin att vandra på, och jag gillar att den både har lugnet och pulsen. Både Norsta och Sudersand är internationellt gångbara stränder.

Planerna för den kommande sommaren är att ta sig an de danska stränderna, men promenerandet har gjort att Tomas kropp tagit en del stryk.

– Eftersom jag går barfota och i lutning hela tiden har jag fått problem med rygg och höfter. Enligt läkarna har jag slitit ut ena höftleden och måste byta den, så jag kan nog inte sticka iväg i juni som planerat. Jag hoppas kunna dra iväg i augusti i stället.

Se när Tomas Strand rankar Sveriges bästra stränder i Nyhetsmorgon här nedanför.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg