Tomtegillet samlades på Gotland

De mötte barnen i Stenkyrka, Hemse, Visby och Burgsvik. De åt både julgröt och julbord. Men vad diskuterades egentligen på själva tomtemötet?

6 oktober 2019 16:32

Tomtegillet består av över 40 tomtar från olika delar av landet, samt en från Åland. Ett 20-tal av dessa samlades i helgen hos Gotlandstomten Håkan Thornell.

De började med att sitta utanför Stenkyrkas affär på fredagskvällen. På lördagen överraskade gänget med ett juligt inslag i den stora catwalken på Adelsgatan i Visby.

– Det var kul med modevisningen för det var lite hemligt, ingen hade gått ut med att vi skulle vara med där, berättar Håkan Thornell.

 

När GT nådde honom på söndagseftermiddagen hade tomtarna just druckit kaffe på Grå Gåsen i Burgsvik och satt i bussen, på väg hem till den omtalade tomteby i Hejdeby som Håkan Thornell fraktat dit från Kolmården.

– Vi har haft det jättebra! Vi försöker göra lite nytta också, genom att säga att barnen måste lyda sina föräldrar. Vi berättar att nissarna har uppsikt över hur de sköter sig och om de hjälper till hemma. Det budskapet för vi fram, men på ett lättsamt sätt.

 

Men det var ju faktiskt möte också. Och vad diskuteras då på ett tomtemöte? Kanske inte det man tror, visar det sig.

– Vi hade styrelse- och medlemsmöte med tomtegillet och då var det vanliga föreningsfrågor, säger Håkan Thornell.

Ni har alltså inte fastslagit vilka barn som varit snälla i år?

– De har ju varit snälla allihop, vi kan inte hitta nån som inte varit det faktiskt.

Har ni ätit julgröt?

– Jajamen, både tomtegröt och julbord. Så vi har nog gått upp ännu mer i vikt i helgen, svarar Håkan Thornell.

 

Så jobbar vi med nyheter
Simon Bendelin