Victor satte stopp för bussrånaren

När en man försökte stjäla busschauffören Bert Cedergrens växelkassa vid ett stopp i Visby i december klev passageraren Victor Celis emellan och stoppade rånförsöket. ”Det är klart jag hann fundera på om han var beväpnad”, säger Victor.

8 februari 2019 09:00

Bert Cedergren från Stånga arbetar till vardags egentligen på Trafikverket, men den 9 december förra året gjorde han en tillfällig återkomst till sitt tidigare yrke som busschaufför. Vid busshållsplatsen vid Ica Maxi i Visby stannade han till och släppte på några resenärer, men när han tog fram sin växelkassa hoppade en man plötsligt på bussen och tog tag i väskan.

– Han måste ha stått utanför och väntat på att jag skulle ta fram börsen, och när jag gjorde det sprang den här killen på. Han dolde ansiktet med hjälp av sin huvtröja, säger Bert Cedergren.

Han berättar att bussbolagets riktlinje när ett rånförsök sker är att bara lämna ifrån sig kassan, men i ren ilska vägrade Bert Cedergren att släppa sin växelkassa när den okände mannen försökte rycka den åt sig.

– Det uppstod en dragkamp där jag hade bäst grepp. Jag drog nästan in honom till förarplatsen, men kände efter ett tag att krafterna började tryta. Då slutade jag att skrika på tjuven, och började i stället att ropa på hjälp.

En bit bak i bussen satt vid tillfället 22-årige Victor Celis tillsammans med en kompis. Han noterade att det uppstått tumult kort efter att bussen stannat vid busshållsplatsen, och hörde även hur busschauffören ropade på hjälp.

– Jag bestämde mig för att gå fram och kolla vad det var som hände och såg då hur Bert och den andre mannen slet i varandra. Jag gick emellan och mannen släppte kassaväskan. Sedan sa jag åt honom att ”nu är det dags att gå av bussen” och gav honom en puff mot dörren. Då klev han av, helt odramatiskt. Jag blev helt chockad över att han lyssnade på mig, säger Victor Celis.

Du blev aldrig rädd över mannen skulle bli aggressiv mot dig?

– Det är klart att konsekvenstänket satte igång, och jag hann ju fundera på om han var beväpnad eller så, men det blev bara instinktivt så att jag gick fram.

LÄS MER: Här kan du läsa om alla de andra finalisterna i Hela Gotlands hjälte

Bert Cedergren uppskattar i efterhand att det satt omkring 20 personer på bussen vid rånförsöket. Det var dock bara Victor som kom till ”undsättning” när Bert ropade på hjälp.

– Allt var ganska förvirrat och gick väldigt fort. Det var över på bara någon minut, så jag tror inte att alla på bussen märkte vad som hände. Jag är glad att någon kom fram överhuvudtaget, och Victor stod verkligen rakryggad i en svår situation. Det fanns andra som hjälpte till på andra sätt, men ingen gjorde något så handfast som Victor gjorde, säger den 54-årige tillfällige busschauffören.

Efter händelsen blev Bert Cedergren chockad, och han har till och med en del minnesluckor.

– De som sett övervakningsfilmen säger att jag bara fortsatte med det jag höll på med innan den här mannen sprang in på bussen, men det har jag inget minne av alls. Det gick nog helt på automatik, och kort efteråt blev jag avlöst av en annan busschaufför.

Victor Celis, som till vardags studerar foto på Folkhögskolan i Hemse, anser att han inte gjorde någon större insats när han avstyrde rånförsöket på bussen den där kvällen den 9 december.

– Jag förstår konceptet med civilkurage, men jag tycker egentligen bara att jag gjorde det som kan förväntas av mig, säger han.

Victor säger att det om det är någons förtjänst att han ”blivit som han blivit”, så är det hans farmors.

– Hon har alltid sagt att man ska göra det man kan, och att det inte behöver vara svårare än så.

Motivering

Många pratar om civilkurage, men få visar upp det på samma sätt som Victor. När en busschaufför var på väg att bli rånad klev han fram och gav en hjälpande hand och kunde hjälpa till att avstyra en potentiellt farlig situation. ”Föredömligt” lyder polisens omdöme, och vi instämmer.

Så går tävlingen till:

Våra läsare har nominerat personer som de tycker är värdiga priset Hela Gotlands hjälte som instiftats av Helagotland.se och där Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel är officiella samarbetspartners. En jury har tagit ut fem av dessa som man kan rösta på från och med fredag 8 februari. Den 21 februari presenteras alla kandidater och vinnaren vid en prisutdelning på Clarion Hotel i Visby dit alla är välkomna.

Juryn består av: Mats Pettersson, redaktionschef Gotlands Media, Daniel Eriksson, Länsförsäkringar Gotland, Adam Jacobsson, Destination Gotland, Lina Varga, Clarion Hotel, Joakim Nordberg, polisen, Henrik Swedborg, ambulans-sjuksköterska och Jonatan Ahdrian, räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
Text: Emil Lundberg, Foto: Malin Stenström