De får stödet indraget: "Utslängda på gatan"

Region Gotland har länge bekostat Länkarna Visbys hyra. När anslaget snart försvinner riskerar hela verksamheten att gå samma öde till mötes.

Länkarna Visby huserar i dag på Kopparviksgatan i södra delarna av Visby. Där har föreningen haft sina lokaler sedan 1996.

Länkarna Visby huserar i dag på Kopparviksgatan i södra delarna av Visby. Där har föreningen haft sina lokaler sedan 1996.

Foto: Simon Nilsson

Visby2019-11-16 09:59

I flera år har regionen finansierat Sällskapet Länkarna Visbys lokaler – först på Norra Murgatan i Visby innerstad och sedan 1996 på Kopparviksgatan. Efter 2020 upphör det så kallade nyttjanderättsavtalet mellan regionen och Länkarna, där teknikförvaltningen är hyresvärd och avdelningen för kultur och fritid betalar hyran.

Föreningens ordförande Sören Fredin menar att det indragna stödet i förlängningen kan innebära att de tvingas lägga ned verksamheten.

– De slår undan fötterna på oss och vi blir utslängda på gatan. Det är ett hårt slag, dundrar Sören Fredin.

Fredrik Gradelius (C), kultur- och fritidsberedningens ordförande:

– Jag känner sympati för deras verksamhet. Samtidigt finns det många andra sociala organisationer som inte får den här ekonomiska hjälpen.

Enligt honom har även andra föreningar vänt sig till regionen och efterfrågat liknande lösningar.

– Jag förstår att Länkarna har haft en bra period med tillgång till en egen lokal och jag förstår att det känns orättvist. Samtidigt är det här en anpassning till hur de andra har det.

Sören Fredin:

– Det är varken bra för oss eller för alla de som behöver vår hjälp. Det är jättetråkigt. Vi måste få regionen att fatta att vi behövs.

Länkarna är fortfarande hoppfulla om att få till ett nytt avtal liknande det som föreningen tidigare haft med Region Gotland kring betalning av lokal.

Sällskapet Länkarna Visby grundades 1963 och arbetar med att hjälpa människor bli fria från missbruk.

Länkarna Visby grundades 1963.
Länkarna Visby grundades 1963.
Karta: Kopparsviksgatan 6
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!