Framtidssatsning vid Sigfride i Rute

I går invigdes nya och moderna Sigfride lammhus - med plats för 800 lamm. - Det här känns bra och spännande. Tanken är att vi ska satsa på skinn och avel, säger delägaren Kristofer Bergbohm, 15 år.

20 februari 2009 04:00
Förra året avlivade ägarna vid Sigfride i Rute sina 500 sjuka lamm, efter att de smittats av viruset maedi-visna. Beslutet var inte roligt att ta, men framtiden för lammbruket vid gården ser nu ljusare tider. I går invigdes nya och moderna Sigfride lammhus. 540 nya lamm har ersatt de tidigare. I framtiden finns det möjlighet att öka besättningen, upp till 800 lamm.
- Det är naturligtvis roligt när huset står klart och lammen är på plats, säger Karl-Johan Bergbohm.

Halva ansvaret
Han är en av delägarna vid släktgården Sigfride. Den andra delen äger brorsonen Kristofer Bergbohm, 15 år. Med tiden är det tänkt att Karl-Johan Bergbohms son Johannes, 17 år, ska ta halva ansvaret för gården.
- Det här är en något som vi gör för framtiden. Grabbarna är intresserade av det här, säger Karl Johan Bergbohm.
Det nya lammhuset mäter 24 x 96 meter. Lammen har stora ytor att röra sig på, och dessutom finns plats för lamning och klippning inomhus. Under lamningstider finns också möjlighet till nära passning, eftersom en del i lammhuset har inretts med kök och möjlighet till övernattning. Väggarna har byggts av luftgenomsläppligt material, och sidoväggarna går att öppna vid behov.
Det var efter ett studiebesök vid skånegården Slättaröd som Karl-Johan Bergbohm ville bygga ett liknande lammhus på de egna ägorna. Kontakter knöts med ägarna där och 300 av de nya lammen har köpts in från gården i Skåne. Övriga kommer från fem gotländska besättningar.

Utegångsfår
Lammen vid Sigfride kommer nu att vara utegångsfår under sommarhalvåret, vintertid kommer de att ha sin plats i lammhuset. Den nya satsningen innebär fördelar både för de som jobbar, men även för lammen, berättar Lilibet Bergbohm.
- Blöta vintrar mår inte lammen bra av att vara utomhus. Vi får lättare att hålla uppsikt och under lamningstiden i april innebär det här en säkrare tillvaro mot räv och annat, säger Lilibet Bergbohm.
Investeringen för framtiden har kostat delägarna fyra miljoner kronor, varav en halv miljon delats ut genom länsstyrelsens stöd för lammnäringen.
- Det känns väldigt roligt att få inviga vår framtidssatsning här i dag, säger Karl-Johan Bergbohm.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa