Stora bokbytardagen

Tjugo träd och en apelsin av Hamdi Özyurt och Förenkla av Johan Nylander.Två författare med var sin bok fanns bland bokvännerna på Stora torget i går.

6 mars 2009 04:00
Stora bokbytardagen lockade entusiaster runt om i Sverige. Med en bok eller flera under armen hörsammades uppropet runt om i Sverige. På Gotland var det Stora torget i Visby som gällde och strax efter tolvslaget på torsdagen fanns ett litet gäng bokentusiaster på plats.
- Få se vad du har. Kriminalböcker? Nja, det är nog inte vad jag vill ha. Men du kan få mitt exemplar av Afrika skriven av le Clézio om jag tar din bok om Birka.
- Har du läst Kära syster? Nehej, men om du tar den av mig så tar jag Den ljuva av dig.

Samtalet, precis som det var tänkt, kom snabbt i gång samtidigt som gamla böcker fick nya ägare.
- Åter till det kalla kriget. Det är en politiskt inkorrekt bok. Vem vill byta till sig den? Göran O Karlsson pratade för boken han fört med sig och fick så småningom ett ja från en annan bokvän som gärna delade med sig ur sin bokvärld.
- Bokbytare som inte kan komma till den samlingsplats och tid på det ställe där de är, kan självklart byta böcker var som helst och när som helst. På spårvagnen, i bussen, i hissen, på jobbet eller eller i skolan, tipsar Ida Torkkeli som dragit igång Stora bokbytardagen tillsammans med Joakim Karlsson och Johan Nylander.


Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa