Plats för unga saknas - inte för husbilar

13 mars 2009 04:00
Just nu pågår en debatt om behovet av ställplatser för husbilar, varför? Det finns gott om platser på Gotlands campingplatser.
Finns det för få campingar? Nej, det finns 26 stycken.
Är det för långt mellan campingarna? Nej, de är jämnt spridda längs hela Gotland kust, från söder till Norr.
Vad är behovet för husbilsturisterna? Vad är det de efterfrågar?

Campingplatserna erbjuder en trygg vistelse med säkerhet, alla bekvämligheter som latrintömning, sophantering, gråvattenspillanläggningar, tvättstuga, toaletter, tvättrum. Duschar, vägar, belysning, med mera.
En del av campingplatserna har gått så långt att de till och med har speciella husbilsplatser för att tillgodose husbilsägarnas önskemål med asfalterade ytor att parkera på, el, kabel-TV, vatten och avlopp vid på husbilsplatsen.
För de husbilsägare som bara vill övernatta erbjuder ett flertal campingplatser dessutom "Quickstopp" till en låg avgift, ställplats nattetid kl 21.00-09.00 för den som bara vill övernatta tryggt, utnyttja servicehusen, fylla på vatten och tömma latrin.

Ändå har kommunen tagit på sig ansvaret att hitta lämplig mark för ställplats för husbilar, och redan till sommaren 2009. Varför då? Behovet finns ju inte i dagsläget.
Och varför skall husbilsägare få speciella sponsrade uppställningsplatser i kommunal regi? Snart kommer väl även krav för ställplatser för husvagnar. För vad är skillnaden?

Däremot finns ett stort behov att välkomna ungdomar till vår ö. I dag är det endast en camping i Visby-området som tar emot personer som är under 25 år. Ungdomarna är en väldigt viktig målgrupp att bemöta. Här finns vår återväxt.
Öns campingar kan inte ensamma ta det samhälliga ansvar som krävs för att kunna ta emot ungdomar, vi har inte polisens, ungdomsgruppens och socialhjälpens resurser att agera tillfällig vårdnadshavare åt festglada partyprissar i övre tonåren, men här smiter myndigheterna från ansvar och Turistföreningen från att delta i utvecklingen av en hel målgrupp av turister.

Campingnäringen har sedan hösten 2007 efterfrågat hjälp av kommun, myndigheter och vår Turistförening om en anvisad plats för ungdomarna att vistas på men här backar kommunen om ansvar. Det verkar viktigare att hitta lämplig mark till kommunalt sponsrade ställplatser för husbilar än att ta tag i det verkliga problemet. En plats för ungdomar att bo och vistas på under sitt besök på Gotland.

Visste ni att under 2007, juni till augusti, så reste cirka 1  200 husvagnar och husbilar till Gotland, då är även gotländska ekipage medräknade. Gotlands 26 campingplatser har ungefär 1 600 campingtomter.
Så behovet för speciella ställplatser för husbilar finns inte!
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa