Gotland: Kommun med obefintlig kommunikation

4 april 2009 04:00
Jag driver Steen Teknikproduktion AB. Det är ett teknikföretag som levererar i första hand ljud, ljus och Bild samt scener till i stort sett hela Sverige.
Vår största marknad ligger på fastlandet och företagsevent. Vi levererar även en hel del på Gotland. För att nämna några kunder: Wisby Strand, Kallbadhuset, Gutekällaren, Warfsholm, Politikerveckan med flera. Sen gör vi en del festivaler bland annat i Oskarshamn. Där levererar vi förutom tekniken även artisterna i år. Det är ett roligt uppdrag och samtidigt hedersamt att kunna stå för helheten.

Oskarshamns kommun ringde mig och frågade om vi skulle kunna tänka oss det. Visst tyckte vi och efter 3 dagar hade vi kommit tagit fram offerter på teknik samt ett artiststartfält. Detta skickade jag in till uppdragsgivaren (kommunen) och fick svar efter 12 timmar. Visst, kör på bara. Snabba svar inger ett förtroende och kontraktet skrivs under. KLART. Nu är det bara genomförandet kvar, det ser jag som en ganska behaglig uppgift med tanke på att uppdragsgivaren hela tiden frågar om vad dom kan hjälpa till att leverera. Som staket, toaletter, personal, transporter med mera. Fantastiskt!

Nu till Gotland. Kommunen vill få fart på vecka 28.
Bra att viljan finns.
Dom tar då kontakt med en entreprenör som kan branschen. Denna tar i sin tur kontakt med mig och vi kommer fram till ett förslag som ser bra ut på pappret som lämnar in detta.
Vi vill ha skisser på området som vi tänkt, Hamnområdet vid silon. Det ska ju vara snabba beslut tycker kommunen och dels för att vi ska kunna boka in artist och ett annat rikstäckande event. Vi har fortfarande inte fått skissen, och beslutet från kommunen kom aldrig så vi drog oss ur på grund av tiden som rann iväg. Man ger ju upp. Vi fick en kommentar angående platsen. "Det är ju inget bra ställe för där är ju det parkering"
Mig veterligen så får man inte köra bil i hamnen under sommaren utan tillstånd.
Såna tillstånd är svåra att få och med facit i hand så är det ju mest husbilar som står där.

Tjänstemän på kommunen har uppgiften är att lotsa företag till rätt person vid förfrågningar om platser, kontakter, lokaler med mera. Det verkar verkar vara ett tröstlöst arbete när den de rekommenderar inte svarar utan vill att man ska lämna meddelande.
Dessa personer ringer inte tillbaka!
Dessa personer kan inte heller ta egna beslut utan måste "kolla uppåt först". Det ger inget förtroende!

Det skulle vara intressant att få reda på hur kommundirektören ser på detta. Han är ju ytterst ansvarig så att kommunen fungerar på ett bra sätt.
Jag är ganska trött på att hela tiden mötas av, eller läsa om, ett genuint motstånd när beslut skall tas.

Jag vet att vi är ganska många som är det. Det är väldigt komplicerat när kontakter ska tas och beslutsgången är oerhört långsam. Kom inte och säg att det är så i andra kommuner utan se istället till att ändra på det och var först med nya beslutgångar. Våga sticka ut, på det sättet vinner man förtroende.

Vi jobbar som sagt på fastlandet större delen av året och när vi är ute så presenterar vi oss och dessutom lägger vi till "från Gotland" som en inkörsport i konversionen. Den är en fantastisk öppenhet vi möts av när vi nämner Gotland. I stort sett alla har en anknytning till ön. Fantastiskt.
MEN. Man får nästan alltid kommentaren att "nu är det länge sen vi var där".
När man frågar varför så är svaret allt för ofta "det har blivit så dyrt att ta sig dit".
Det kan ju man förstå. Hade jag som fastlänning att välja på Gotland eller tillexempel Grekland så är valet glasklart. Grekland. Det blir billigare. Självklart val!

Vi har en fantastisk ö att ta vara på men så länge vi motarbetar alla som vill komma hit för att genomföra sina event med mera så kommer vi aldrig att få hit vare sig företag eller människor.
Jag tycker inte att Pigge, Ewa Werkelin, Tobbe Larsson, Niklas Sjöholm med flera har fel eller att dom klagar för mycket. Jag stöder till 100 procent.

Jag är väldigt intresserad av vad som händer på Landshövdingens så kallade nätverkande fester. Finns det någon som helst uppföljning av idéer som kommer fram under alla dessa samtal som äger rum? Det skulle vara kul att få se det isåfall och vad är utfallet? Vad görs för att komma vidare? Finns det någon plan för idéer som antas?
Eller är det bara en kostnad som mycket annat?

Nu talar jag för mig själv. Jag är i branschen för att tjäna pengar. Men om jag gör det här eller på fastlandet spelar ingen roll. Jag kan flytta verksamheten någon annanstans, kan folk tycka. Men då tar jag med mig ett antal personer från ön. Jag tar även med mig pengar som automatiskt skulle hamna i kommunen.
Ska det vara så att man går i dom tankarna? Jag tycker inte det!
Gör Gotland till en plats där vi kan verka och bo tillsammans utan Jantelag och en inkompetent kommun som inte tänker på framtiden. Vi måste bli bättre på att ta hand om gäster. Vi kan inte mota bort dom innan dom ens har satt sig på färjan eller flyget.
Gör det lättare för företagarna på ön att utvecklas och då skall kommunen våga stå tillsammans med dessa vid genomförande.
Stöd är aldrig fel och jag tror att det skulle kännas bra om kommunen kan börja känna sig stolt över sin ö igen. Både för oss som bor här, dom som vill komma hit men framförallt för kommunen.
Så jobbar vi med nyheter
Einar Steen