"Puss" färdiginspelad i Fårösund

11 september 2009 04:00
Johan Klings nya film "Puss" har nu spelats in i Kustateljén i Fårösund. Efter sju sorger och åtta bedrövelser, kan man säga. Filmen skulle egentligen ha spelats in redan i november förra året, men regissören blev utbränd och sjukskriven. Först i augusti i år kunde teamet dra igång igen, och de har nu filmat i Fårösund i ungefär en månad.
- Skönt att det blev av till slut, säger filmens producent Fredrik Heinig.
Är det något i förutsättningarna som förändrats sedan förra året?
- Det är väldigt mycket skönare att vistas på Gotland så här års. Annars är det samma gäng som skulle ha varit med från början.

Inomhusscenerna till filmen spelas in i Kustateljén i Fårösund, medan utomhusscenerna filmas i Nyköping och Stockholm. "Puss" är en ensemblefilm med 10 roller som är ungefär lika stora. Filmen handlar om en grupp kvinnor i 25-30-årsåldern som driver en amatörteater, och om männen i deras närhet.
- Men den handlar inte om teater och skådespeleri, det är ganska trista ämnen. Snarare rör det sig om intriger, försyndelser och mänskliga svagheter som alkohol, sex och tjuvaktighet. Och om rätten att inte vara så jävla perfekt jämt, säger Johan Kling till TT Spektra.
- Den har en ljusare ton än "Darling" och skiljer sig från den på flera sätt. Men man kommer att se att det är en film av mig.

I rollistan hittar vi bland annat Alexander Skarsgård, som sedan förra året slagit igenom internationellt. Han har stora roller i tv-serierna "Generation Kill" som utspelade sig under invasionen av Irak, och vampyrserien "True Blood" som nu visas på Sveriges television.
Kan det rentav vara en fördel att filmen dröjt ett år, med tanke på Alexander Skarsgård stigande berömmelse?
- Kanske, säger Fredrik Heinig. Jag hoppas och tror ju att filmen är såpass bra att den skulle stå sig ändå, men Alexander Skarsgårds namn kanske kan öppna dörrar i USA. Johans förra film "Darling" nådde utanför landets gränser, och nu vill vi gärna ta nästa steg. Men man vet ju aldrig i den här branschen.
Även brodern Gustaf Skarsgård, som vi tidigare sett i roller som chefsmobbaren i "Ondskan" och kung Knut i "Arn"-filmerna, medverkar i "Puss", liksom Michael Segerström och Michelle Meadows som spelade huvudrollerna i Johan Klings guldbaggebelönade film "Darling".

Ett nytt stjärnskott i ensemblen är Philomène Grandin. Hon har tidigare synts i tv-serien "Vintergatan", men detta är hennes första filmroll. Hon spelar Jessica, som hon beskriver som en tuff och intelligent tjej som befinner sig i en krånglig relation.
- Det var en chock att inspelningen sköts upp förra året. Det här är ju min första roll, och jag hade verkligen sett fram emot att få gestalta Jessica. Jag var lite orolig för att filmen inte skulle bli av alls.
Hur har det varit att att jobba i Fårösund jämfört med Stockholm?
- Det har varit väldigt trevligt. Det är så vackert här, med närheten till havet. Det är skönt att det är såpass isolerat, då har man kunnat fokusera på arbetet i stället för att gå och fika med kompisar på kvällarna och sådär.
Teamet lämnar nu Fårösund för att göra de sista inspelningarna i Stockholm. Hösten 2010 kommer filmen att ha biopremiär.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa