Bergmans bio en del av The Swedish Document

4 februari 2011 04:00

Med start på söndag premiärvisas utställningen "The Swedish Document" i Virserums konsthall. Bland de 21 svenska fotografer som deltagit i det årslånga projektet finns Jonas Valthersson, som representerar Gotland.

I projektet "The Swedish Document" har 21 svenska fotografer, under ett års tid (2009) dokumenterat Sveriges alla län. Jonas Valthersson representerar Gotland och har utifrån de sex olika teman som fotograferna haft att arbeta med, skildrat ön ur olika perspektiv.

- Projektet drogs igång av en kille som heter Arvid Krantz. Han kontaktade mig, efter att ha hittat mig på nätet och frågade om jag ville vara med, säger Jonas Valthersson, som gått fotolinjen i Hemse och är bosatt i Levide.

Utan att veta vilket tema som skulle följa härnäst, fick fotograferna ett tema i taget att arbeta med i två månader -  People, Habitat, Landscape, Industry, Entertainment och "The Swedish Dream".

- Kring "Entertainment" tänkte jag på Ingmar Bergman, han är en så internationellt känd person och entertainer, samtidigt som den här biografen är hans egen "entertainment", säger Jonas Valthersson.

Resultatet är en stillsam bild av Bergmans privata biograf, en av de totalt sex bilder som Jonas Valthersson deltar med i utställningen.

Idén till "The Swedish Document" kommer från det amerikanska projektet "50 states project" och de sex teman fotograferna arbetat med är de samma som i USA, förutom "The Swedish Dream" där man i USA istället arbetade med "The American Dream". Förutom Sverige har idén spridit sig till ytterligare länder.

Jonas Valthersson tycker att det är kul att få vara en del av detta.

- Det är ju ett tidsdokument av hur Sverige ser ut i dag, som man kan plocka fram om 50 eller 100 år. Det är kul också att det blir en utställning.

Utställningen på Virserums konsthall i Småland pågår till den 1 maj.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa