Födelsen i Venedig

30 januari 2009 04:00
Ett ännu ofött mästerverk, Igor Stravinskijs “Syndafloden", växer sig allt starkare i Marita Jonssons nya roman med samma namn.
Platsen är Venedig, den söndervittrande staden på vattnet, “La serenissima".
Den åldrade kompositören har återvänt till den stad han älskar och där hans “Canticum Sacrum" uruppförts i Markuskyrkan fyra år tidigare. Han minns fortfarande klangen i basilikan och han undrar om han ska få vara med om att skapa en sådan upplevelse igen.

*
Den nya musiken - eller om det ska bli en balett - kräver allt mer av hans huvud och hans värkande kropp som han försöker belöna med whisky och varma bad på Hotel Bauer, där han blivit nästan ensam kvar sedan högvattnet aqua alta, mörkt och dyluktande, tagit staden i besittning på kvällarna och drivit turisterna på flykten.
Stravinskij tycker om Hotel Bauer, en byggnad med ett formspråk lika modernt och utmanande som hans egen musik.
Den gamle får en ordlös kontakt med en mycket ung flicka som bor på hotellet tillsammans med sin far och sin döende styvmor. Flickan Arianne talar inte, hon lever helt i sig själv efter en svår olycka. Men Stravinskij ser musiken i henne, ser hur hon rör sig, att hon förstår tonernas språk.
Hon blir hans följeslagerska till Markuskyrkan på morgnarna för att se solstrålarna träffa guldet i glasmosaiken och ge gestalterna liv i den gamla historien om kaos, sönderfall och skapelse. Han ser henne dansa in duvorna i Noaks ark efter musik som fortfarande bara finns i hans huvud. Tillsammans skapar de “Syndafloden".

*
Marita Jonsson har stor kunskap om och stor kärlek till De sköna konsterna; musik, arkitektur, bildkonst.
Och till Venedig, där hon bott i perioder under tjugo år. Som ledamot i styrelsen för den internationella organisation som ska försöka rädda staden från den moderna syndfloden bodde hon på Hotel Bauer 2005. En morgon under ett häftigt skyfall fick hon möjlighet att gräva ner sig i hotellts arkiv; klipp, foton och brev.
Kompositören Igor Stravinskij (1882-1971) bodde bevisligen på hotellet 1960 då Venedig drabbades av ett förödande högvatten och det var här han skapade "Syndafloden". En notis berättar att han fick bäras upp på sitt rum sedan vattnet vällt in i matsalen.
Flickan har också en verklig förebild och en liknande bakgrund. Hon blev så småningom uppburen dansös i New York City Ballet.
Men resten är fantastisk fantasi.
Marita Jonsson är en oerhört produktiv författare. Rent stilistiskt känns det som om hon nu, i denna andra roman, kastat av sig en tung vinterkappa och flyger fram. Hon svävar, som en dansös. Lätt och elegant och med fullständig kontroll.

Så jobbar vi med nyheter
Birgit Zandfelds Text