Ratade Viktor Larsson gör succé i Norge

Fotboll: Gotlänningen Viktor Larsson har fått en kanonstart i den norska tredjeligan och nu finns intresse från Tippeliga-klubben FC Lyn. I lördags gjorde han sitt första mål för sitt nuvarande lag, Oslo-klubben Manglerud Stars. - Det var på en målvaktstabbe, men det var väl dags för mig nu, säger han.

5 maj 2009 04:00
Det är måltorka i FC Gute, men i Norge finns en gotlänning som kan avsluta. Viktor Larsson, 23 år, gör nu succé som yttermittfältare i Manglerud Stars i norska division 2, landets tredje högsta liga.
I lördags gjorde han sitt första mål i serien.
- Jag jagade och stressade motståndarnas keeper. Han tappade bollen när han skulle göra en utspark och då var det bara att ta den och runda honom, säger Viktor Larsson.

Bygger på förtroende
Säsongen har börjat riktigt bra och det första målet kom i lagets fjärde match för säsongen, för motståndet stod FF Lillehammer.
- Framgången beror mycket på att tränaren här tror på mig och låter mig spela i en fri roll som vänster yttermittfältare. Jag behöver inte ta lika stort defensivt ansvar här, säger Viktor Larsson.
Framgångarna har väckt intresse från större klubbar och Tippeliga-klubben FC Lyn har ögonen på honom.
- De har tydligen ringt och hört sig för om mig. Jag tycker att jag spelat mycket jämnare och har haft en högre lägsta nivå i serien och under försäsongen.
Försäsongen kan beskrivas som rena succén, fem mål och sju målgivande passningar har gett en plats i startelvan, men vägen fram till A-lagsplatsen i Manglerud Stars har varit lång och krokig för Viktor Larsson. Han har Visby AIK som moderklubb, men lämnade Gotland redan som 16-åring.
Allsvenska Djurgårdens talangscouter hade sett den lovande anfallaren under Elitpojklägret i Halmstad och efter provträning för klubben blev det en plats i juniorlaget. Någon uppflyttning till A-laget och allsvenskt spel blev det däremot inte.

Frysboxen i söder
Till säsongen 2005 gick Viktor Larsson till Hammarbys utvecklingslag, men tränaren ville inte heller ge gotlänningen mer speltid
- För mig är det kanske extra viktigt att ha en tränare som tror på mig. Det upplevde jag inte i Hammarby, där blev man bänkad om man gjorde en mindre bra match, säger Viktor Larsson.
Året därpå gick flyttlasset söderut och jakten på speltid fortsatte i nya klubben IFK Malmö, men efter en lovande säsongsstart hamnade Viktor Lundberg åter i tränarens frysbox.
Då upptäcktes han av en norsk spelaragent. Han fick provspela för flera lag i Norges motsvarighet till Superettan, men blev det Manglerud och kontrakt för två år.
Innan flytten till Norge fanns tankar på att vända hem till Gotland och FC Gute.
- Vi ringde dem, men det var ingen som svarade där. Sedan kom allt det här med Norge och det har ju gått hyfsat bra här.
Namn Viktor Larsson
Ålder 23 år
Klubb Manglerud Stars
Serie Norska Division 2 (motsvarar svenska division 1 Norra/Södra
Position Anfallare
Längd/Vikt 175/67
Klubbar
2009 - Manglerud Stars
2007- 2008 IFK Malmö
2006 - 2007 Gröndals IK
2005 - 2006 Hammarby TFF
2002 - 2004 Djurgårdens IF (j-laget)
1993 - 2002 Visby AIK
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa