Arbetslösa har blivit de nya fula

19 juli 2013 10:53

Säga vad man vill om de senaste dagarnas debatt efter Nordkalks utlägg, en sak som är säker är i alla fall att arbetslösa är de nya fula.

Först ut var Nordkalk som lyckades med det smått fantastiska i att förvandla arbetslöshet till något man kan anklaga människor för. Avfärda människor som. Enligt Nordkalk är arbetslösa inte förmögna att ta ansvar på samma sätt som arbetande. Det är något som liksom fattas arbetslösa. De är inte riktigt hela.

Fältbiologerna är faktiskt inte jättemycket bättre i sitt svar. De tycker att Nordkalk har ”förminskat” dem till en ”klick arbetslösa” och ägnar större delen av sin artikel åt att motbevisa. Bevisa att demonstranterna är så mycket mer än bara en ”klick arbetslösa”.

Fan vad coolt det hade varit om Fältbiologerna istället formulerat sig typ såhär:

”Kära Nordkalk. Alla demonstranter var visserligen inte arbetslösa, men vi är extra tacksamma att de som faktiskt var det ställde upp i vår kamp. Vi vet att de riskerade både sin ersättning och sin plats hos Ams när de bodde i vårt läger och faktiskt valde vår kamp framför att aktivt söka arbete under de veckor som vi alla bodde i skogen. Eftersom de, till skillnad från de flesta andra, faktiskt riskerade något för kampen, känner vi extra stor stolthet när de gäller de arbetslösa som deltog.

Vidare var just de arbetslösa extra viktiga i vår kamp på många sätt. Eftersom många av dem haft möjlighet till rekreation var många extra arbetsvilliga och både fysiskt och psykiskt starka. Då de under sina perioder som arbetslösa haft tid att ta del av medieflödet var de pålästa och insatta och hade flera gånger fakta som vi hade stor hjälp av i vår kamp”.

Men nu kämpar ju som bekant varken Fältbiologerna eller Nordkalk mot klassamhället utan mot lite andra saker.

Jag tycker bara att båda sidorna borde ha vett att visa lite mer respekt. Nordkalk borde veta bättre än att använda arbetslöshet som något fult och nedsättande med tanke på att de i samma mening hävdar att flera av deras egna kommer att bli just arbetslösa inom kort.

Och Fältbiologerna borde ha vett att upphöja och tacka särskilt de arbetslösa som deltog i deras arbete istället för att gå med på Nordkalks formulering om arbetslösa som mindre värda.

Med en arbetslöshet så hög som på 10% fungerar det inte längre att hävda att de arbetslösa är samhällets avskum. Det funkar inte att avfärda arbetslösa som varken lata eller mindre ansvarstagande. Ändå blir synen på arbetslösa och arbetslöshet sämre och sämre och jag känner flera personer som helst inte pratar om sin situation av ren skam. Debatter som den senaste veckans gör knappast saken bättre.

Att arbetslösa tvingas gå på ”auditions” när vissa arbeten ska sökas, eller när olika arbetsgivare bänkar sig bakom olika bord inne på Arbetsförmedlingen framför vilka de arbetslösa får köa i timmar, ståendes (kölappssystem existerar överhuvudtaget inte på Arbetsförmedlingen. Vare sig man är höggravid, sjuklig eller tider att passa får man snällt köa i timmar i vissa fall) för att få två minuter åt att ”visa upp sig” är alla tecken på hur synen på arbetslösa går mot det vidrigare hållet. Att en stor organisation som Fältbiologerna och att ett stort företag som Nordkalk understryker detta gör inte saken bättre.

Be om ursäkt för fan.

Så jobbar vi med nyheter