När unga tjejer får rykten om sig att vara horor

15 mars 2014 05:39

I veckan sände Uppdrag granskning ett program som handlade om det här med unga tjejer på nätet. Unga tjejer som hade övertalats att dela med sig av bilder på sina nakna eller halvnakna kroppar och sedan fått bilderna spridda över nätet, eller där bilderna användes för utpressning i vissa fall.

Man försökte spåra männen bakom. Och i vanlig ordning uppmanades unga tjejer att ”tänka sig för”. Vara försiktiga. Det finns tjejer som tagit livet av sig för att de fått sina nakna kroppar uthängda på nätet.

När något sådant händer får tjejerna nämligen rykten om sig att vara ”horor”. Precis som när de ligger med någon eller några. Precis som när de klär sig utmanande.

En sak som både jag och andra feminister har tänkt på är det där med den kvinnliga nakenheten. Att en nakenbild som sprids kan få kvinnan att ta livet av sig. För så skamfyllda är våra kroppar.

Våra kroppar får aldrig någonsin vara bara kroppar. Aldrig vara bara skinn och ben och kroppsmassa. Ty de är alltid objekt. Skapade inte främst för oss kvinnor själva, utan för andra i första hand. För andra att ha åsikter om. För andra att bedöma.

För andra att ta för sig av. Vi kan inte ens mata våra barn utan att ändlösa debatter uppstår, för såna är våra kroppar än i dag. Allmängods. Och så var det ju det där med hora/madonnakomplexet.

Som kvinna ska du vara sexig, men inte för sexig. Väljer du att bära burka och helt dölja din kropp från omgivningens ständigt dömande blickar är du både förtryckt och pryd. Hamnar en nakenbild av dig på internet är du en hora.

Det gäller att hitta den gyllene medelvägen och det är inte någon bred motorväg jag talar om nu utan snarare en smal liten skogsstig. Det sjuka med det här med de unga tjejerna och internet är ju egentligen inte att det sker, utan att när en ung kvinnas kropp syns avklädd så är hon en hora.

Spelar ingen roll huruvida hon sålt sin kropp för pengar eller ej, när en ung kvinna går över den osynliga gränsen för vad hennes kropp är tillåten så blir hon en hora. Det sjuka med unga tjejer och internet är inte att unga tjejer skickar bilder på sina kroppar till män/killar de tycker sig känna förtroende för.

Det sjuka är att det finns män/killar som utnyttjar det förtroendet och ännu sjukare är att det finns män/killar som lyckas med konststycket att vända kvinnans kropp emot henne själv, så pass att hennes egen nakna kropp kan bli orsaken till hennes självmord.

 En hora är ju inte längre vad en hora en gång var. Nu för tiden kan egentligen vem som helst vara en hora! För numera betyder hora att man är en tjej som killarna bara ligger med.

Som alltså inte är värd mer än så, inte sällan på grund av att hon är ”kasserad” redan, alltså, hon har synts naken på nätet eller legat med för många tidigare. När man kallar någon för hora idag, så menar man alltså att hon är en kvinna som inte är värd att älskas. Och detta är alltså något mycket fult.

Man utgår ifrån att detta är något hon absolut inte vill vara, eftersom man utgår ifrån att alla kvinnors dröm är att bli älskade, inte då sällan även av den personen som nyss kallade henne för hora. Kanske utgår man även lite ifrån att en kvinna som inte blir älskad av en man – hon är ingenting. Hon är knappt en människa.

Ursäkta mig, men är det inte lite självgott?

Och om det nu är så, som så många unga killar tycks anse, att kvinnor som är nakna på bild, har sex eller överhuvudtaget mest bara har KROPPAR – är horor, ja men då är vi väl lite horiga allihopa då. Och hora, det är jag så gärna så.

För om hora är motsatsen till någon som åtrår er och som önskar ert uppskattande till varje pris, då är vi hellre horor.

Så jobbar vi med nyheter
Jenny Persson