Så får du en man att göra som du vill

13 juli 2011 04:00

Vilken är den manligaste av alla sysselsättningar?

Den frågan har jag och några vänner rett ut en gång för alla, så nu slipper ni fundera mer på det.

Nej, det har inget med vinterdäck att göra, inte heller betong eller husbyggen.

Världens manligaste grej är att grilla.

Jag får inte riktigt ihop detta, ännu är det ju så att det är kvinnor som lagar mest mat i de flesta hem. Men så fort tjälen gått ur jorden står vi män vid grillen med stekspade och grillvantar.

Varför är det så?

Vi försökte hitta svar på frågan och kom fram till några olika teorier:

- Grillning innefattar eld, och att bränna saker är sånt som killar alltid har varit mer intresserade av än tjejer.

- Grillning är inte matlagning eftersom det sker utomhus och inte vid en spis.

- Grillning har också med prylar att göra. Och apparater, särskilt tekniska sådana är fortfarande oftast männens domän.

Jag har faktiskt inte sett en enda kvinna grilla någon gång i mitt liv.

Grillning är något som kan få den lataste och mest ointresserade mansgrisen att engagera sig i middagen. Jag känner flera män som till vardags inte kommer närmare matlagning än att öppna en påse jordnötter, men när det ska grillas så är det ändå de som tar över.

De fixar inte ens marinaden, den enda uppgiften är att tända på, vänta, grilla och sen tycker de att det är de som lagat maten trots att det naturligtvis är mycket jobbigare att duka, fixa potatis, sallad, sås och förrätt.

Personligen tycker jag inte ens att det är särskilt kul att grilla. Det är smutsigt, rökigt, varmt och obekvämt, ändå står jag där varje gång och tror att jag är mästerkock. Jag skulle mycket hellre fixa salladen.

Min sambo grillade mycket innan vi blev ihop, sen kom jag och lade rabarber på grillen och sedan dess är det mitt jobb. (Rabarber är förresten en av få saker jag inte provat att grilla, på tal om det. Men det kanske kan vara nåt?)

Å andra sidan så planterade jag om blommor när jag var singel, men den sysselsättningen har hon snott av mig så jag antar att det är oavgjort ändå.

Kanske ligger förklaringen i enkelheten. Att grilla måste ju räknas till det absolut lättaste man kan göra i matlagningsväg. Ingen klagar heller på grillat kött, såtillvida man inte kremerat den stackars kossan. Som grillmästare kommer man undan på ett helt annat sätt än om du försöker dig på att göra en indisk kyckling korma eller något annat.

Blir det dåligt är det fel på köttet, eller grillkolen, eller grillen, eller vadsomhelst som kan tänkas ha gått snett. I köket med modern induktionshäll och fina kastruller finns inga yttre omständigheter att gömma sig bakom.

Så måste det vara.

Eld, tekniska prylar och möjlighet till enkla bortförklaringar - allt som behövs för att få en man att göra som du vill.

Glöm inte var du läste det först.

Veckans lista. Fem sysslor som faller på min lott som jag gärna bytt mot att plantera om blommor.

1) Grilla.

2) Byta däck på bilen.

3) Fälla träd och hugga ved.

4) Lyfta tunga saker.

5) Laga gräsklippare.

Så jobbar vi med nyheter