Stridsvagnar på en politisk parkering

12 september 2012 04:00

Om ryssen kommer.

Då gäller det att vara förberedd.

Därför tycker jag det känns extra tryggt att det just nu byggs ett stridsvagnsförråd på Tofta skjutfält där försvaret ska ställa tolv stridsvagnar värda omkring en halv miljard.

Bara några små problem ser jag med detta, säkert petitesser i sammanhanget men eftersom vagnarna är ganska dyra och förrådet kostar 14 miljoner är de ändå kanske värda att fundera på.

För det första finns ingen som kan köra dem.

För det andra får de inte köras.

För det tredje kommer de inte ens att hinna ut ur garaget (om det finns någon som kan köra dem) innan de bombas sönder och samman eftersom Gotland inte har något luftvärn. Detta förutsätter att Gotland alltså attackeras av någon, vilket inte känns direkt troligt. När ryssen kommer lär det vara med reguljärtrafik.

Det finns många sätt att elda upp pengar på, och jag undrar om inte försvaret tillhör världseliten i denna av andra statliga och kommunala verksamheter hårt konkurrensutsatta gren.

Med en budget på nära 40 miljarder är 14 miljoner inte särskilt kännbart. Jag vet att man inte kan räkna så, men jag blir ändå provocerad när jag tänker på allt som drabbas av nedskärningar. Fritidsgårdar, skolor, äldrevård.

Istället försvinner pengarna i försvarets svarta hål eftersom man bestämt sig för att göra en så kallad "politisk markering". Markeringen i fråga är alltså tolv svindyra stridsvagnar som aldrig kommer att användas i en nybyggd lada.

Man kan förvisso invända, med visst fog, att om Region Gotland fått dessa pengar så hade de försvunnit lika snabbt i ett annat svart regionalt hål. Men ändå.

Det är naturligtvis Folkpartiet som främst drivit den här frågan och Johan Malmros, lokal folkpartistridis, har ryckt ut till försvarets försvar. Han tycker att det är en bra investering, och han hoppas fåfängt på ännu mer pengar till militära saker som kan stoppas i andra nybyggda förråd för att aldrig användas till någonting alls.

Att de inte används vore kanske ändå det bästa, för det enda som är dyrare än att magasinera militär utrustning är att öva med den.

Det är roligt att säga att stridsvagnar är en kanonidé, en ordvits liksom, men kära nån. Kan ingen bara tänka efter före någon endaste gång?

Jag tillhör inte dem som tycker att vi ska lägga ned försvaret. Däremot tycker jag att man ska satsa på rätt saker, och dit hör inte långtidsparkerade stridsvagnar på Tofta skjutfält.

Det här är ingen politisk markering. Det är en politisk parkering.

Och den är inte ens gratis de första två timmarna med p-skiva.

Veckans lista. Fem saker som inte heller är gratis men som borde få kosta pengar.

1) Lärbro ungdomsgård. Lägg inte ned allt utanför stadsgränsen.

2) Väskinde och Västerhejde skola. Dags att regionen står för sitt ord vad gäller satsningar på de redan överbelastade skolorna.

3) En kryssningskaj. Om Gotland ska satsa mot framtiden måste det byggas för framtiden.

4) Idrottsarenan. Den finns på dagordningen, men jag tror på den när jag ser den färdig.

5) Beroendevården. Nedrustningen som skett kommer kosta mångdubbelt i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson