Mejl från gården

8 maj 2010 04:00
Det är en konstig känsla att gå in på en högstadieskola efter skoldagens slut. Jag gjorde det häromdagen då jag var på dotterns utvecklingssamtal.
Det är bara tyst, tomt och tråkigt. Varför måste högstadieskolor se så torftiga ut? Jag har arbetat på flera, olika högstadieskolor på ön så jag vet att Högby långt ifrån är den fulaste. Men ändå.
Långa korridorer utan dagsljus och elevskåp vars dörrar skvallrar om år av omild behandling.

Och förra året, då jag var tillbaka på det som på min tid kallades för Säveskolan, slogs jag av att det såg precis likadant ut där idag som för 25 år sedan, fast betydligt mer slitet.
Klassrummen utan fönster finns också kvar. Hur kunde man bygga en skola där nästan hälften av klassrummen inte har några fönster?

Efter avklarat utvecklingssamtal så ska min flicka hämta något i sitt skåp.
Hon har underskåp. Det betyder att man måste huka sig ner mot golvet, lägga sig på knä, för att kunna låsa upp. När jag ser min flicka ligga på korridorsgolvet för att försöka få tag i sitt arbetsmaterial så hugger det i hjärtat. Nu är korridoren tom. Men en vanlig arbetsdag får hon ligga där och trängas med alla andra som har underskåp och samtidigt bli trampad på av dem med överskåp när de ska ha tag i sina saker. Regniga dagar är golvet dessutom kladdigt. I decennier har eleverna klagat på det där med underskåp. Men inget har hänt.

Och så omklädningsrummen ute i Hemsehallen. Det är gammalt och fult. Det luktar mögel. Duscharna fungerar inte. När man vrider på duschen så kommer en, jättestark stråle och slår flickorna i huvudet. Strålen beskrivs vara lika stark som en högtryckstvätt och det smärtar när den träffar kroppen. Någon period i vintras var omklädningsrummen stängda av skyddsombudet för det ansågs farligt att vistas där. Men nu är det öppet igen.
Inne på tjejernas är det nu bara en handikappdusch som fungerar så efter gympan köar alla tjejer till den. Många tjejer har gett upp och struntar i att duscha.
Rektorn och lärarna har inte gett upp dock, de ringer oförtrutet och klagar och felanmäler. Jag tycker de skulle gå så långt att de vägrar betala hyra till kommunen för de dåliga omklädningsrummen.

Det är klart att man blir provocerad när man ser bilder i tidningarna på alla fina kontor de bygger i Visby. Som vinner arkitektpriser. Och som utrustas med bekväma möbler. Och samtidigt låter man ungdomar vistas i rent av hälsovådliga lokaler.

När jag kommer hem beklagar jag mig för Hemmansägaren. När jag berättar om duscharna får den numera politiskt aktive Hemmansägaren en bekymrad rynka i pannan:
- Det är inte bra, inte bra alls, säger han. En viktig fråga som borde lyftas till höstens val är väl just hur de kommunala byggnaderna sköts.
Och sedan får han eld i baken:
- Jag måste ringa och mejla lite! Kommer sossarna ut och får se duscharna i Hemse så förlorar vi valet, det är då ett som är säkert!

Men man vet ju hur det är med politiker. Vi får väl se om det händer nåt.Mien Niklasson, Hablingb
Så jobbar vi med nyheter