Bakom kulisserna på julkalendern i Visby

Historieätarna Lotta Lundgren och Erik Haag har varit i Visby för att spela in årets julkalender. Vi fick en titt bakom kulisserna och en pratstund med Erik Haag.

20 februari 2015 17:00

Över kullarna i Nordergravar, precis vid Sankt Göransporten hörs Erik Haags karaktäristiska stämma diskutera hur nästa scen ska gå till. Han är, för dagen, klädd i medeltida kläder och sitter till häst. Producenten Karin af Klintberg skriker:

– Erik, du behöver ingen lans – det är om du tycker att det är coolt.

Svaret kommer snabbt.

– Jag tycker att det är coolt!

Bakom årets julkalender står produktionsbolaget Thelma/Louise, som också producerar det populära Historieätarna där Erik Haag och Lotta Lundgren är programledare. Julkalendern är en resa genom den svenska historien – från år 1015 till 2015, där paret Haag/Lundgren spelar de flesta av vuxenrollerna, medan barnen spelas av fyra olika par. Erik Haag säger att han själv är historieintresserad och att han lär sig jättemycket av arbetet med serien. Innan det gotländska medeltidsavsnittet spelade de in ett avsnitt om vikingatiden på Björkö i Stockholm.

– Jag hade inte koll på att vikingatiden låg så nära medeltiden, säger han.

Han tror att serien kommer att bli en succé.

– Det är väldigt mycket barn som tittar på Historieätarna. Jag har hört om barn som har fått titta på programmet i skolan, säger han.

Han säger att han ser fram emot att se alla avsnitten i en följd och tror att de kommer att ge en bra bild av den svenska historien.

Avsnittet som är inspelat på Gotland och handlar om medeltiden kommer vara nummer tre och alltså sändas den 3 december i år. Avsnittet handlar om två barn som går en pageutbildning, som Lotta Lundgrens och Erik Haags karaktärer håller i.

– Barnen lämnades bort vid sju års ålder och blev först väpnare och sen kanske riddare, berättar seriens producent, Karin af Klintberg.

Hon har en stor täckjacka på sig och varma kängor. Hon står på bron intill Snäckgärdsporten och håller kontakten med inspelningsledaren, som ska skicka iväg skådespelarna till häst mot henne och fotografen. Plötsligt dyker det upp en person i lysande vita kläder i bakgrunden.

– Vad är det för vitklädd person, undrar Karin af Klintberg, i skarp ton.

Personen försvinner och scenen kan börja spelas in.

Hon säger att serien visst är pedagogisk och gjord för att lära barn om historia, men det är inte huvudsaken.

– Det blir ju en rolig serie, säger hon med eftertryck, men tillägger samtidigt:

– Efter den här julkalendern ska alla svenska barn ha kommit närmare den svenska historien.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa